– Det känns bra, och kul att beskedet kom så snabbt. Många boende har uttryckt en oro över situationen vid badet. Främst är det vattenskotrar som buskörs här.
Orden tillhör Mats Samuelsson. Han är ordförande i Ubåtens samfällighetsförening som omfattar 56 hushåll.
– Området är väldigt barntätt. Medlemmarna kom till mig som ordförande och då föll det på min lott att skriva till länsstyrelsen.
Den 14 september dök det glada beskedet från Nyköping upp – från och med november i år är maxhastigheten i viken fem knop.
– Vi tänker inte bara på sjösäkerheten utan även på miljön, säger förvaltningshandläggaren på länsstyrelsens juridiska enhet, Christofer Pourfard Cromnow.
– Ett beslut om begränsad hastighet gynnar till exempel fågellivet.
Området där Mats Samuelsson bor med fru och två barn byggdes mellan 2005 och 2010. Det tar bara någon minut att gå ner till Ubåtens egen brygga (på andra sidan järnvägen) som är avsedd dels för fritidsbåtar, dels för badare – den har två stegar.
– Platsen är mycket populär, här kan vi ha 15–20 barn som leker samtidigt. Det händer att vi får besökare också, förklarar Mats Samuelsson.
Några hundra meter längre in i viken finns en två år gammal iläggningsramp som hela Mariefred använder.
– Ibland sätter båtarna fart direkt, men det är vattenskotrarna som oroar mest. Det känns otäckt när en skoter passerar tre meter från huvudet på någon som simmat ut en bit från bryggan. Några direkta incidenter har vi inte haft, men som sagt en hel del oro har uttryckts över att vissa drar på med "full spätta".
När antalet skotrar ökade dramatiskt under coronasommaren 2020 var måttet rågat, och länsstyrelsen kontaktades.
– Vi skickade ut ärendet på remiss till flera insatser, Strängnäs kommun och andra boenden som berörs av ett beslut. Det var ingen som hade något negativt att säga, berättar Christofer Pourfard Cromnow.
Hur ser du på vattenskotrarnas framfart?
– Det är inget unikt för Mariefred, utan generellt i hela Sörmland har vi hört talas om problemet med skotrar som kör för fort. Mellan sjösättningsramper och avgränsat farledsområde får de framföras i högst sju knop. Men framöver blir det alltså max fem i Marielundsviken.
Strängnäs kommun fick i uppdrag att sätta upp två skyltar vid den aktuella viken. Jobbet ska vara gjort senast den 2 november.