Nyligen fick Mårten Eskilsson ett samtal från en äldre man utanför Mariefred.
– Mannen hade haft besök av någon som utgett sig för att representera räddningstjänsten, berättar Mårten Eskilsson.
Den oanmälda, och uppenbarligen oärliga, visiten ägde rum fredagen den 16 oktober mellan 14–15.
– Den påstådde försäljaren stoppade en man ute på vägen och frågade om denne bodde i närheten, berättar Yvonne Sjöö vid Strängnäspolisen som fått ta emot en anmälan.
Det som sedan hände var att den falske brandinspektören följde med mannen hem.
Väl där anmärkte besökaren på brandsläckaren och övertalade mannen och hans hustru – båda är i 80-årsåldern – att köpa en ny.
– De fick ge 1 700 för den nya och erhöll 200 för den gamla. Paret mottog ett kvitto, dock utan en läslig namnteckning, säger Yvonne Sjöö vid Strängnäspolisen.
Det företag som bedragaren utgav sig för att representera (brand- och säkerhetsprodukter) har inte varit aktivt sedan 2012.
– Den nya brandsläckaren var inte alls ny, utan tre år gammal. Man kan misstänka att den ingått i någon tidigare affär med samma tillvägagångssätt, säger Mårten Eskilsson.
– Nu var alltså släckaren begagnad. Men inte ens en ny behöver du ger 1 500 kronor för utan det finns bra brandsläckare för halva priset, fortsätter han.
Inträffar det ofta att folk utnyttjar ert namn?
– Det händer kanske vartannat år att liknande fall kommer till vår kännedom. Men när ett sånt här besök polisanmäls finns risken att det i själva verket skett fler.
Är det alltid äldre människor som drabbas?
– Det har jag ingen uppfattning om.
När räddningstjänsten gör sina knacka-dörr-besök förekommer inga försäljningar.
– Vi besöker alla typer av boenden och kommer alltid två och två. Mest aktiva är vi på våren och hösten, meddelar Mårten Eskilsson.
Brottet rubriceras som bedrägeri.