Fem av tio svenskar är på något sätt drabbad av alkoholmissbruk. En av dessa genom ett eget alkoholproblem och ytterligare fyra som barn, vänner, make/maka, offer för våld, anhörig med flera.
– Jag hade en farsa som drack för mycket och fick i barndomen en aversion mot sprit. Det där skulle inte jag ge mig på. Redan sommaren efter nian trillade jag dit ordentligt själv. Sedan missbrukade jag själv alkohol tills jag var 41 år, fortsätter Benny Haag.
Under fyra och ett halvt år har han framfört monologen Inte mer än fullt ett oräkneligt antal gånger runt om i Sverige. I Mariefred låter han både skådespelaren Benny Haag gestalta den färdiga texten och emellanåt växla till att bli privatpersonen Benny Haag som missionerar för ett allt mindre alkoholberoende Sverige.
Ser samband
– Ja, du får gärna skriva att jag är en missionär. Med mina ”alkoholglasögon” ser jag knivskarpt sambandet mellan mäns användande av våld och alkoholkonsumtion.
Benny Haag tar upp ett dussin uppmärksammade mord och våldtäkter där det finns EN röd tråd genom alla de grova brotten – alkohol. Hans kritik mot media är i det sammanhanget hård:
– Hur tätt våldet och alkoholen hör samman syns inte i media. Mordet i Gällivare på Carolin Stenvall, på Ricardo Campogiani på Kungsholmen, på 10-åriga Bobby, alla våldtäkterna som Hagamannen i Umeå begick, det går att dra hur många fall som helst.
– Svenska medier fokuserar på frågor om psykopater eller söker efter ondskan. Men de förtiger den röda tråden – här har det flödat av alkohol.
Benny Haag hade hjälp av sin fru med att få stopp på sitt alkoholmissbruk. Hon tvingade honom till sist att välja mellan familjen och spriten. Sommaren 2002 åkte de till Maria Beroendecentrum i Stockholm och Benny Haag lyckades sluta helt – utan behandlingshem, AA, Anonyma Alkoholister eller medicinsk behandling.
Läs hela artikeln i torsdagens papperstidning.