Joppes food vann ett av juryns priser redan på fredagen. Den sotade tonfisktacon med chilimajonnäs, picklad silverlök, koriander, groddar och sesamfrön utsågs då till mästerskapets bästa fisk- och skaldjursrätt.
Kanske var det även denna rätt som fick festivalens besökare på fall. En koreansk macka och en vegansk bowl kan också ha varit vägen till det ärofyllda priset Folkets röst, som delades ut på lördagseftermiddagen.
– Vi är så glada, säger Kristian "Joppe" Uggledahl som driver trucken – och numera en restaurang i Stockholm – tillsammans med sin fru Sofia Uggledahl.
Joppes food gjorde premiär på Mariefreds nordiska mästerskap 2017, när trucken var nystartad. I upplagan 2019 vann trucken pris för bästa vegorätt.
Den andra festivaldagen lockade, även den, tusentals besökare till Mariefred. Från truckarna på Strandvägen och Gripsholmsvägen spred sig stekos och sambatakter. Besökarna kunde äta sig mätta på mat från olika hörn av världen. Och arrangörerna kunde nöjt summera ett lyckat evenemang.
– Vi åkte till Mariefred för att gå på Gripsholms slott, berättar Eskilstunabon Johan Wally som besöker festivalen med Sofie Persson från Stockholm:
– Det var så mycket bilar på parkeringen så vi anade att det hände något annat här i stan, säger hon och beskriver dagens lunchupplevelse som en "positiv överraskning".