Besöksförbudet på anstalten lyfts: "Varit jättetufft"

249 dagar – så lång tid kommer att ha gått för barn och ungdomar utan att de fick träffa sina anhöriga på Mariefredsanstalten. Besöksförbudet som har gällt sedan i mars ska hävas i november.

På Mariefredsanstalten råder besöksförbud sedan i mars. Den 16 november ska förbudet hävas.

På Mariefredsanstalten råder besöksförbud sedan i mars. Den 16 november ska förbudet hävas.

Foto: Joakim Serrander

Mariefred2020-10-23 19:32

Över sju månader har gått sedan de intagna på Mariefredsanstalten senast fick träffa sina familjer. Den 12 mars införde Kriminalvården besöksförbud på anstalter och häkten – för att förebygga smittspridning av corona.

Enligt personal på anstalten har det varit lyckat.

– Vi har inte haft någon som blivit smittad. Klienterna förstår att det vore jobbigt om smittan kommer in här, sade klienthandläggare Jeanette Lång till tidningen i juli.

Men Kriminalvårdens besöksförbud har även fått kritik, bland annat från Justitieombudsmannen, JO. I ett utlåtande från i juni skriver myndigheten: "Enligt JO är möjligheten till besök en väsentlig del i en human kriminalvård."

Även intresseorganisationen Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse, Bufff, har varit kritisk. Carina Söderberg Sollerborn, verksamhetsledare på Bufff Sörmland:

– Det är jättetufft för barn och ungdomar. Bara att mista sin förälder som kanske ska sitta i fängelse i flera år skapar en sorg. Det är som att ens förälder dör för en.

Hon vittnar även om de komplexa känslorna som kan uppstå för många barn och ungdomar när en förälder sitter i fängelse. Många drar sig för att ha kontakt med föräldern samtidigt som de kan känna dåligt samvete för det, enligt henne. 

Att inte kunna träffa föräldern fysiskt gör det inte lättare. För barn kan det ibland vara svårt att prata i telefon med en frånvarande förälder, säger hon.

– Man kanske är mitt uppe i en lek när föräldern ringer. Många hamnar med fötterna på två ställen, säger hon.

Kriminalvården har de senaste veckorna börjat öppna upp besöksförbudet. På klass 3-anstalter är barnbesök sedan den 1 oktober tillåtna. För anstalter med säkerhetsklass 2, som Mariefred, ska besök vara möjliga först i november.

– Vi planerar för att öppna för besök. Det blir den 16 november som det ser ut nu, men vi följer huvudkontorets beslut i den frågan, säger Linda Landin, anstaltschef i Mariefred och fortsätter:

– Vi gör en successiv återgång, det betyder att vi öppnar upp men med vissa begränsningar.

Begränsningarna går bland annat ut på att vuxna besökare bara får ses genom en plexiglasskiva. Barn under tolv får däremot träffa sina förälder utan plexiglas emellan. Dessutom kommer antalet besök vara reducerat för att kunna säkerställa att besöken sker på ett smittsäkert sätt.

Enligt Linda Landin har de intagna inte fått information om det specifika datumet ännu.

– De vet att det kommer att bli möjligt och vi går snart ut med mer information om hur det kommer att gå till.

Hur har stämningen varit under perioden då besök inte var möjliga?

– Det har funnits en stor förståelse från klienterna för att man inte ville få in smittan på anstalten. Samtidigt har de undrat hur lång tid det ska pågå. Det är självklart att de har saknat besök och det förstår vi också.

Har du förståelse för att anhöriga har tyckt att det har varit ganska tufft att inte kunna träffas?

– Ja, det är klart att jag kan förstå det. För alla som inte har kunnat träffa sina anhöriga har det varit en tuff och ganska ovanlig period, säger Linda Landin.

Carina Söderberg Sollerborn är glad över att Mariefredsanstalten nu har gått ut med ett konkret datum.

– Det är jättebra för barnen. För dem har det varit många månader att vänta. De har ju inte samma tidsuppfattning som vuxna har.

Mariefredsanstalten

Mariefred är en anstalt med 120 platser i säkerhetsklass 2. Anstalten ligger två kilometer utanför Mariefreds centrum. Totalt arbetar ungefär 90 personer på anstalten.

För de intagna finns arbets- och utbildningsmöjligheter på anstalten. Dessutom finns sporthall, gym, bibliotek och andaktsrum.

För besökare tillhandahåller Mariefredsanstalten fem besöksrum och ett barnrum som är större och där det finns bland annat leksaker. Alla besök behöver bokas i förväg.

Källa: Kriminalvårdens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!