Det är mer än två månader sedan Strängnäs kommun meddelade Migrationsverket att det före detta äldreboendet Solvändan kan användas som tillfälligt boende för asylsökande.
Ännu har inte boendet öppnat och anledningen till det är att brandskyddet inte lever upp till de krav som Migrationsverket ställer.
När äldre personer bodde på Solvändan betraktades varje avdelning som en brandcell. När flyktingar nu kan komma att flytta in där räknas varje enskilt rum som en brandcell, förklarar Camilla Dahlén som är chef för räddningstjänsten i Strängnäs.
– När det var ett vårdboende så var det mer öppet. Dörrarna in till de äldre stod ofta öppna och personal rörde sig mellan rummen. Nu är det fråga om ett boende av annat slag. Människor stänger in sig på sitt rum och kanske till och med låser om sig, säger hon.
Den bedömning som Strängnäs räddningstjänst har gjort är att de av rummen som har fönster ut mot det fria skulle kunna användas som boende för asylsökande i nuläget, utan åtgärd. Det beskedet har lämnats till Arne Rutgersson, kommunens chefsutredare som är den som har kontakt med Migrationsverket.
Enligt Aram Barawe, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Flen, diskuteras brandskyddet med Strängnäs kommun – men ännu är frågan inte löst och Solvändan står än så länge tom.
Det var tidigare i höst som Migrationsverket uppmanade landets alla kommuner att göra en fastighetsinventering, för att snabbt få fram nya boendeplatser till asylsökande. I början av oktober meddelade Strängnäs kommun att drygt 40 rum i Solvändan kan ge plats åt omkring 115 personer under en begränsad tid.
Ytterligare 15 platser erbjuds i lokalen som tidigare rymde Axets förskola i Åkers styckebruk.
Tidningen har sökt Arne Rutgersson.
Tidigare artiklar:
► Heta diskussioner om asylboende