Första mars öppnar Rakstugan på Munkhagsgatan i ny regi. Det är makarna Johan och Maria Ek som driver Stallarholmens brygghus som nu även satsar på en restaurang.
– Det är once in a lifetime, så det är bara att köra trots jobbiga tider, säger Johan Ek.
Johan och Maria Ek hade först planer på att öppna en restaurang i anslutning till bryggeriet på Gesta gård utanför Stallarholmen. Men så dök erbjudandet om att istället ta över Rakstugan upp av en slump, när makarna var där och åt i höstas.
– Efter lite räknande kom vi fram till att det blir mycket enklare och bättre. Och nu är allt klart, säger Johan Ek.
Rakstugan drivs idag av Helena Sandberg och Tobias Bergman som också driver restaurang Naskovit på Hospitalsgatan i Strängnäs.
– De kör ett koncept med smårätter och det kommer vi att fortsätta med, i vår egen tappning, säger Johan Ek.
Hur kommer det påverka menyn att ett bryggeri står bakom?
– Vi kommer inrikta oss på öl såklart, och ha sex tappkranar. Fyra av dem med vår egen öl och två gästkranar med öl från andra småbryggerier. Det blir ett fat från varje bryggeri så att det blir snurr, säger Johan Ek.
Rakstugan kommer också att satsa på ölprovningar och ett stort sortiment av snaps.
– Det tycker vi har saknats. Vi ska ansöka om att få krydda vår egen snaps, men även ta in andras. Men det kommer också att finnas vin och bubbel som vanligt, säger Johan Ek.