Det skulle egentligen ha serverats hemlagad glass på Fröken Sjögren, det senaste tillskottet på Mariefreds kaféscen som hade smygpremiär i helgen och officiell öppning den 1 juni. En kyldisk med ett litet sortiment av ostar och andra färskvaror skulle också möta kunderna i butiken som kompletterar kaféet – men coronaviruset fick Magnus Sjögren att ändra planerna.
– Glassmaskinen är en stor investering, jag måste hålla i pengarna nu. Och kommer inga kunder så kan jag inte stå där med färskvaror som kanske måste kastas. Just nu satsar vi på torrvaror i delin, såsom oljor, pasta och sylt. Och jag har tagit in en jättegod glass i stället, säger han.
När tidningen skrev om Magnus Sjögrens senaste kaféplaner i början av mars var det lokala näringslivet i stort opåverkat av det som skulle komma att utvecklas till en pandemi.
– Ska jag dra mig ur? Det har jag frågat mig flera gånger. Men jag ska försöka. Antingen blir det en sämre sommar än normalt – eller en bättre, när de som fått ställa in sina sommarresor tänker att de ska besöka trevliga Mariefred i stället, säger 51-åringen.
Magnus Sjögren bor på Kalkudden och har tidigare drivit Mariefreds hamnkafé och det cykelkafé som synts bland annat under food truck-NM. I grunden är han dock snickare – men under tio års tid var han artist och servitör på Wallmans salonger.
– Då snickrade jag ingenting alls. Sen verkar jag ha fått blodad tand för det här med kaféer, säger han som sålt kaffe och kakor även i Björndammen och Eskilstuna.