Så snabbt kan nya skolan i moduler vara på plats

En skola i tillfälliga moduler i Läggesta kan öppna tidigare än den planerade ordinarie skolan skulle ha startats. "Vi har den ambitionen", säger Tony Lööw, utbildningschef på Strängnäs kommun.

"Vi tittar framför allt på mark som finns på motsatt sida till där Läggesta park ska byggas. På den sida där Läggesta station ligger finns det ett antal tomtmarker", säger utbildningschef Tony Lööw angående var modulerna som ska utgöra nya skolan kan läggas.

"Vi tittar framför allt på mark som finns på motsatt sida till där Läggesta park ska byggas. På den sida där Läggesta station ligger finns det ett antal tomtmarker", säger utbildningschef Tony Lööw angående var modulerna som ska utgöra nya skolan kan läggas.

Foto: Camilla Lillsebbas, Lars Kilström

Mariefred2024-01-28 11:55

Tidningen berättade nyligen att kommunen ska snabbutreda om undervisningen i Läggesta ska ske i tillfälliga moduler istället för att direkt bygga den nya skolan.

– Att vi går in med tanken med modulstruktur i väntan på den ordinarie skolan är för att kunna avlasta Mariefreds skola. Det är också för att de som bor i Marielundsområdet ska ha en välfungerande lärmiljö i närheten av där de bor, säger Tony Lööw, som är utbildningschef på Strängnäs kommun.

Frågan är var modulerna ska stå.

– Vi tittar framför allt på mark som finns på motsatt sida till där Läggesta park ska byggas (det nya bostadsområdet där den permanenta skolan ska ligga, reds anm.) På den sida där Läggesta station ligger finns det ett antal tomtmarker.

Hur får kommunen till en skolgård? Tidigare när kommunen har satt upp moduler har det ju varit i anslutning till en ordinarie skola där det redan finns en skolgård.

– Jag är inte rätt person att svara på hur man gör det. Jag blir en beställare. Det ska bli en miljö som gör att man kan vara utomhus utan risker. Det måste också finnas någonting att göra, både rastverksamheter och för att kunna erbjuda variation i undervisningen.

Hur snabbt kan modullösningen vara på plats?

– Det är bland annat det vi behöver titta på. Ju snabbare desto bättre. Vi siktar på, om vi klarar av att göra det, redan till augusti 2025. Vi har den ambitionen. Men det är många omständigheter som ska passa för att det ska vara möjligt. 

Hur många barn finns det i dag som kan gå på skola i Läggesta?

– Det är en del av det som pågår att tillsammans med samhällsbyggnadskontoret på kommunen titta på barnens boendeadresser och följa upp var de går i skolan i dag och se hur många barn det kan handla om.

undefined
Tony Lööw, utbildningschef på Strängnäs kommun.
undefined
Den permanent skolan i Läggesta ska byggas i det nya bostadsområdet Läggesta park.

Ska föräldrar vara rädda för att deras barn flyttas till den tillfälliga skolan mot familjernas vilja?

– Vår utgångspunkt är att prata med vårdnadshavarna och undersöka hur stort intresset är. Det ska vara lockande, man ska uppleva att det här blir bättre. Ett barn har ju rätt att gå på den skola som man är antagen till. Det finns ju säkert vårdnadshavare som är väldigt nöjda med den skola som man går på nu, oavsett om det är Stallarholmsskolan, Åkerskolan eller Mariefreds skola, även om det är en viss transport.

Vad är det som ligger bakom att den ordinarie skolan inte byggs nu?

– Befolkningsprognosen utan tvekan. Att ställa en byggnad på plats som inte har full beläggning innebär att du har en kostnad som ska fördelas på färre huvuden. Det ska betalas av skolpengen. Det innebär att istället för att ha pengar att anställa lärare och köpa läromedel för så betalar du för en lokal som är överdimensionerad. En annan faktor är att vi måste gå hand i hand med Läggesta park, skolan ska ju stå i området. Strukturen för att kunna bygga måste finnas på plats. Det som är utmaning i befolkningsprognosen för oss är exakt samma utmaning för exploatören.

Hur spelar kommunens ekonomi in? Finns det investeringsmedel?

– Ja, det här är ju det första av de projekt som ligger i barn- och utbildningsnämndens investeringsplan. I planen ligger det så klart en bedömning, vad kommer det att kosta och vad får kostnaderna bli? Det är inte bara investeringsutrymme det handlar om. Det handlar om att avskrivningen av investeringen görs av barn- och utbildningsnämnden och bygger man för stort och för dyrt är det elevpengen som får betala det. Det finns ingen koppling till att vi inte skulle kunna finansiera investeringen i det här läget.

Tidningen har tidigare berättat att kommunen arbetar med en ny detaljplan för mark vid Finningerondellen i Strängnäs tätort. Här är syftet att placera en ny grundskola.

Hur ser planen ut för den nya grundskolan i Strängnäs?

– Den ligger som ett senare objekt. Läggesta är först. Det pågår en översyn just nu över befintlig kapacitet i Strängnäs. Planeringsarbetet fortgår och vi kommer att ta i den frågan senare i vår.

undefined
Finningerondellen. Den nya grundskolan i Strängnäs planeras att placeras till höger i bild, i kilen mellan Söderleden och Västerportsleden.
undefined
Planerad skoltomt vid Finningerondellen i Strängnäs. Det gula området visar platsen som var tänkt för ett bildningscentrum. Det vita området är den nya platsen där en grundskola planeras.

Grundskolorna är ju ganska fulla i Strängnäs också?

– Så är det absolut. Det är Karinslundsskolan som vi har utrymme i just nu. Den nya skolan i Strängnäs står på tur och vi jobbar med den.

Hur snart behövs det en ny grundskola i Strängnäs centralort?

– Planeringen är lagd för att ta en sådan skola i bruk i augusti 2027. Det är det som återkopplingen till nämnden ska visa hur det ser ut med det.

Karta: Läggesta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!