"De kommer få ett kortare liv"

John Valentin har sin mamma på äldreboendet Solvändan. Han tror inte ett ögonblick på socialkontorets underlag. — Det har inte funnits några lediga platser här, synnerligen inte i den utsträckningen.

Mariefred2013-12-06 05:00

Mariefredsbon John Valentin är övertygad om att nedläggningen av Solvändans 24 platser kommer att förkorta hans mammas liv. Marie-Louise Valentin, snart 91 år, har bott på Solvändan i ett och ett halvt år. Efter fem stroke var det inte möjligt att bo kvar hemma.

— Hemtjänsten hade inte tid att kolla upp henne. Efter den sista stroken kom vi överens om att hon har det bättre här, berättar John Valentin om bakgrunden.

Marie-Louise Valentin, har precis som många andra på äldreboendet, bott i Mariefred hela sitt liv. Personal kommer också från Mariefred och den trygghet som det innebär att ha anknytning till sitt sammanhang är nu hotad sedan socialnämnden beslutade att lägga ned äldreboendet den 29 oktober. Det anser John Valentin.

— Varför i herrans namn ska man flytta på dem när man vet att det kommer att påverka livslängden, vilket forskning visar. Det här är deras sista år när de ska känna sig trygga och lugna. Jag inte tolerera att man vill döda min mamma.

Han utgår från att den nya adressen blir i Strängnäs eftersom Hammargården inte har 18 lediga platser, vilket hade krävts för att de boende på Solvändan skulle få bo kvar på sin hemort. John Valentin ställer sig också frågande till det underlag som socialkontoret presenterade inför nedläggningsbeslutet. Enligt det stod att fem procent av det totala antalet platser var tomma på Strängnäs kommuns äldreboenden 2012.

— Enligt personalen stämmer inte det. Jag undrar också varför oppositionen i nämnden inte skickar tillbaka underlaget och kräver ett fullständigt underlag med konsekvensanalys.

Totalt finns 375 platser inom äldreomsorgen i Strängnäs kommun. Ett överskott på fem procent betyder att det skulle finnas 18,75 platser för mycket, enligt socialkontoret. Enligt både verksamhetschefen för äldreomsorgen Mats Karlsson och verksamhetschefen för bistånd Maria Jäderlund är överskottet ett snitt som även är representativt för Solvändan.

Men vårdpersonal på Solvändan håller inte med. Tidningen har pratat med fyra personer.

— Förra året fram till årsskiftet var det sådan kö att biståndshandläggarna ringde och undrade om ingen skulle avlida snart, säger en anställd.

— Det var smockfullt fram till årsskiftet, det gick inte att få plats, säger en annan.

En tredje säger att under hela hennes anställningstid, över tio år, har Solvändan varit i stort sett fullbelagt.

— Sedan hände något i våras. Man slutade att placera på Solvändan. På en vårdplanering fick vi reda på att de hade stoppat utplaceringarna på Solvändan, förklarar en av dem.

Solvändan har 24 platser, men i dagsläget bor bara 18 gamla på avdelningarna. De tomma platserna uppstod alltså i våras, enligt vårdpersonal. Men Maria Jäderlund håller inte med om att det funnits någon uttalad strategi att stoppa utplaceringarna innan det politiska beslutet togs.

— Nej, vi har inte haft en sådan strategi. Däremot när det här utredningsarbetet började, när vi hade på känna att det kunde bli så här, då har vi erbjudit andra alternativ, säger Maria Jäderlund.

Det politiska beslutet togs i oktober?

— Jo, men det är ett långt arbete som legat bakom det. Det har inte funnits något uttalat, "att nu stänger vi Solvändan", vi kan inte förekomma politiska beslut.

Enligt uppgift till Strengäs Tidning har biståndshandläggarna haft svårigheter att hitta tomma platser, något som Maria Jäderlund inte säger sig känna igen.

Hur många lediga platser finns just nu?

— 21 platser inklusive de sex på Solvändan, säger Maria Jäderlund.

Vad händer om man tackar nej till att flytta till exempelvis Strängnäs?

— Generellt sett blir man då satt på en omflyttslista och så får man flytta när det blir ledigt någon annanstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om