â VĂ„rt koncept Ă€r att vara en ost- och delibutik, men med lite lanthandelskĂ€nsla, sĂ€ger företagaren Rebecca Pettersson.
Fredagen den 23 oktober ska en ny butik öppna i Mariefred: Ăta, ost och deli Mariefred. Enligt StrĂ€ngnĂ€sbon och grundaren Rebecca Petterson sjĂ€lv Ă€r det pĂ„ tiden:
â Jag Ă€lskar Mariefred och kommer gĂ€rna hit för att handla. Men just det hĂ€r har jag lĂ€nge saknat.
Svensk mathantverk och framför allt svensk ost ska stÄ i fokus för den nya butiken, enligt henne.
â I första hand Ă€r vi en ostbutik, vi har jĂ€ttemĂ„nga ostar, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:
â Vi jobbar vĂ€ldigt mycket med lokala producenter, men vi har Ă€ven klassiska ostar, frĂ„n Frankrike, Italien och England, för att komplettera det svenska sortimentet, sĂ€ger hon.
Men för den som gillar svenskt mathantverk finns mycket mer att upptÀcka i affÀren Àn bara ost, enligt Rebecca Pettersson. Hennes sambo och delÀgare Markus Tunemar jagar sjÀlv. I samarbete med lokala matproducenter, bland annat Millert och Dahlén i Stallarholmen, blir viltköttet sedan till korvar som sÀljs i Mariefredsbutiken.
â Det finns kĂ€rlek bakom varje produkt vi sĂ€ljer, sĂ€ger Rebecca Pettersson.
BĂ„de hon och sambon har erfarenhet av svenska rĂ„varor sedan barnsben; han frĂ„n familjens gĂ„rd i Ăstergötland, hon frĂ„n sina morförĂ€ldrar som höll mjölk- och köttdjur i SmĂ„land.
â Vi brinner för mathantverk och bra rĂ„varor, sĂ€ger Rebecca Petterson och fortsĂ€tter:
â Det kĂ€nns fantastiskt roligt och meningsfullt att fĂ„ ordna en knytpunkt för lokalt mathantverk och svenska rĂ„varor i Mariefred.
Hon hoppas att butiken blir ett klimatsmart val för alla som uppskattar god mat och bra rÄvaror.
â Vi tycker att Sverige har sĂ„ mycket fint att erbjuda, det finns sĂ„ hög kvalitet pĂ„ produkter.
I den kvaliteten ingÄr Àven att djuren har haft det bra, tycker hon. Mycket av köttet ska vara vilt, enligt henne. Annat ska komma frÄn "glada grisar".
För att driva butiken har paret anlitat förstĂ€rkning. Malin LindĂ©n, som har tidigare erfarenhet frĂ„n CafĂ© prinsen och butiken Den lokala maten i StrĂ€ngnĂ€s, ska vara butikschef pĂ„ Ăta, ost och deli Mariefred.
Utöver affÀren ska verksamheten inkludera en uteservering under sommarhalvÄret. DÀr kan kunderna smaka pÄ olika svenska delikatesser som presenteras pÄ plockbrÀdor. Lite som tapas, men pÄ svenska.