Strengnäs Tidning har besökt Solvändan tre och en halv månad innan verksamheten stängs igen för gott. Trots det har avvecklingen knappt börjat. Korttidsboendets rum nyttjas för fullt och personalen vet inte med säkerhet vart de ska ta vägen. Men besvikelsen bland de anställda över hur kommunen har hanterat nedläggningen sträcker sig längre tillbaka. Det började i och med nedläggningen av de permanenta boendeplatserna på Solvändan hösten 2013.
Omvårdnadspersonalen fick planera hela flytten. Inklusive inköp av nya inventarier. Ett annat alternativ var att ta av Solvändans egen inredning, som lampor, gardiner, tavlor eller kastruller.
– Vi ordnade med allt. Vi fick möblera de nya rummen dit våra äldre skulle flytta, säger undersköterskan Gabriele Rosner.
Inför den här nedläggningen hade de blivit lovade att planering och dialog skulle bli bättre, men både tjänstemän och politiker har varit ointresserade. Det menar de sju anställda som tidningen träffar och som säger att de talar för hela personalstyrkan.
– Man lämnar beskedet att det ska läggas ned och sedan försvinner man, säger Carina Dyrenius.
De berättar att samtliga har utbildning till undersköterska, vissa med spetskompetens. Den som har jobbat kortast har varit anställd i 28 år, den som jobbat längst har 40 års erfarenhet. Men detta, menar de, har inte beaktats när kommunen har planerat för vart de ska omplaceras. I februari fick var och en ett brev med ett jobberbjudande. Inom 72 timmar krävde kommunen svar.
– Om man tackade nej så innebar det att man blev uppsagd, säger Kristina Boman.
Det var nu som facket, enligt de anställda, satte ned foten och sa att de hade rätt till ytterligare ett förslag. I dagsläget är inget klart, personalen har blivit utspridd på andra äldreboenden, hemtjänst och inom LSS-området. En undersköterska utan körkort blev till exempel placerad inom hemtjänsten, något som även Marianne Carlsson blev.
– För mig var det otänkbart, jag trivs inte med att jobba ensam. Då fick jag ett annat erbjudande på äldreboende, men det kräver att jag går ned till 90 procent. Att gå ned tio procent är ganska mycket om man är ensamstående.
Men hon är inte den enda som har fått gått ned i arbetstid, det har även ett par andra fått göra. Årsarbetstid ska även införas i alla verksamheter, något som går ut på att man jobbar när verksamheten kräver det.
– Årsarbetstid innebär dessutom att om man jobbar extra upptill 100 procent med en tjänst på 90 procent så får man inte ut det i pengar, utan i tid. Det gynnar enbart arbetsgivaren, säger Carina Dyrenius.
– Det är en riktig kvinnofälla, säger Lillemor Granqvist.
Enligt dem ligger också landstinget på för att placera ut äldre på korttidsboendet som snart ska läggas ned.
– De äldre hinner inte härifrån förrän nästa ska in, och då är det bråttom bråttom, och helst ska två nya in, säger Kristina Boman.
– Det kommer att bli katastrof, avslutar Marianne Carlsson.