Tord Tjernström (S) kommunalråd och ordförande i socialnämnden känner inte till att Strängnäs kommun har tagit ärendet till hyresnämnden. Han hänvisar till Ulf Boström, chefsjurist, på Strängnäs kommun.
Varför drar Strängnäs kommun ärendet till hyresnämnden?
– Hyresgästen sades upp och då har man uppsägningstid som löper på i tre månader och då, om man inte har kommit överens om vart personen ska flytta, då förfaller uppsägningen. Det är i dagsläget bara en formalitet, säger Ulf Boström.
Vad händer när hon blir friskare, då måste hon flytta?
– Tanken är att alla ska flytta dels för att äldreboendet är nedlagt och för att det var dålig standard. Men man måste ju komma överens, man ställer ju inte folk på gatan.
Kan det bli frågan om vräkning?
– Nej, man får se till att man kommer överens, och vilket boende hon önskar komma till.
Det låter som ett kostsamt sätt att lösa problemet, att anlita en extern jurist?
– Det finns ingen annan lösning på frågan.
Det står också att hon blivit erbjuden plats i andra äldreboenden, att samtliga hyresgäster utom Marie-Louise Valentin, har accepterat. Stämmer det?
– Det är de uppgifterna som jag har fått.
En hyresgäst har besittningsskydd, något som innebär att man har rätt till förlängning av hyresavtalet även när hyresavtalet har blivit uppsagt.
– Om inte hyresgästen går med på att flytta frivilligt så måste hyresnämnden pröva den här uppsägningen, om det finns någon grund för att hyresavtalet ska upphöra, förklarar Jens Rick, hyresnämnden i Stockholm.