Jenny Palm och Henricc Söderström hade i likhet med 248 andra förbokat sina matbiljetter till lördagens Moveat i Mariefred. Till skillnad från de flesta började de dock inte äta på värdshuset, utan på "Han i hörnet".
– Det är roligt att kunna testa lite nytt och vi har inte varit ute på väldigt länge. Tanken är att vi börjar med det vi tror är godast, om vi inte hinner runt till alla, säger Henricc Söderström och hugger in på en smakportion med oxkind och potatispuré.
Lördagen bjöd på mindre trevligt uteätarväder men flera av de medverkande restauratörerna hade tillgång till uteplatser under tak, däribland Rakstugan kök och bar. Ägarparet Helena Sandberg och Tobias Bergman satsade på en indisk linssoppa. Vid 11.30-tiden började de dock titta sig lite oroligt omkring.
– Undrar om det kommer någon eller om vädret skrämt bort folk, säger Helena Sandberg.
En minut senare började gästerna strömma till och flera noterade att det doftade gott från soppbehållaren.
Konceptet är enkelt. Moveat som i fjol omsatte drygt fem miljoner kronor tar hand om biljettintäkterna i vilken åtta smakportioner per gäst ingår. De medverkade krögarna har möjlighet till sidointäkter i form av dryck och inte minst en chans att visa upp sig för nya gäster.
Ninni Bander är projektledare och företräder Moveat.
– Det här är ett marknadsföringsprojekt. De krögare som har utskänkningstillstånd har möjlighet till merförsäljning och butiker som säljer choklad eller ost kan även sälja sina produkter, säger hon.
Hur tätt arrangemang av typen Moveat kan hållas på varje ort varierar, säger Ninni Bander.
– I mindre städer brukar vi köra en eller två gånger per år. I Göteborg kör vi fyra per år. Det hänger ihop med hur många invånare och antal restauranger det finns. Här i Mariefred har krögarna varit superpeppade och biljetterna tog slut väldigt snabbt. Det har varit lite sparsmakat med saker att göra den senaste tiden, säger projektledaren.
Tobias Bergman på Rakstugan tror att restaurangerna kommer att ha färre matplatser i framtiden.
– Folk kommer inte vilja sitta lika nära okända människor som man gjorde tidigare. Med färre platser får man mer tid för gästerna och kan ge bättre service. Jag tror det håller i sig i flera år, säger Tobias Bergman.
Den 25 september återvänder Moveatkonceptet till Strängnäs.