Ditt "skräp" får nytt liv – hos William: "För miljön"

William Lundberg, 17, driver en superloppis i sin källarlokal. "Planen är att jag ska hämta det folk vill slänga och sälja det jättebilligt", säger han.

Agnes Bransell är 15 år och studerar sista året på Mariefreds skola. Efter det vill hon börja på antingen barn- och fritidsprogrammet eller fordon och transport, på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Pojkvännen William Lundberg studerar själv fordon på samma gymnasium.

Agnes Bransell är 15 år och studerar sista året på Mariefreds skola. Efter det vill hon börja på antingen barn- och fritidsprogrammet eller fordon och transport, på Rekarnegymnasiet i Eskilstuna. Pojkvännen William Lundberg studerar själv fordon på samma gymnasium.

Foto: Fanny Lindblad

Mariefred2022-01-17 20:43

I källarlokalen till den gula villan som kallas Trekanten och ligger mitt emot Marielundsviken, finns det från och med 15 januari full verksamhet på lördagar mellan 11 och 15.

William Lundberg, 17, drar igång vad han kallar superloppis.

– För att allt ska vara superbilligt, säger han.

Tidningen har tidigare skrivit om hans medverkan i grannsamverkan ungdom, som tomte på julafton och projekt att hämta och slänga skräp med sin A-traktor. Mariefredsbor har hört av sig till honom i över två år för att få sitt skräp undanröjt och nu är William Lundberg redo för något nytt. 

Han har öppnat en loppis med alla fungerande prylar som hans kunder kallar "skräp". Han startade en grupp på Facebook den 12 januari för att informera om loppisen och inom en dag nådde gruppen 200 medlemmar. 

undefined
Här syns delar av Superloppisen. Några fynd kommer från William Lundbergs familj, men mycket är från Mariefredsbor som betalat honom för att hämta och slänga deras skräp.

– Vi gör det för miljön, för mycket av det här slängs ju. Planen är att jag ska hämta det som folk vill slänga och sälja det jättebilligt.

Kläder, barnlekssaker, serietidningar, glas och elprylar är bland de föremål som finns på loppisen. 

William Lundberg får hjälp av sin pappa, mamma och flickvän Agnes Bransell. 

– Jag har hjälpt till att plocka upp saker, testat så det funkar, satt priser och vi har gått igenom mycket vad som ska slängas och finnas kvar, säger Agnes Bransell, 15. 

Varför är det viktigt för dig att engagera sig i Mariefred?

– Från början var det för att det kändes som att folk såg ner på epa-kulturen. Det är förståeligt till viss del på grund av hur vissa beter sig. Men många beter sig bra och vi vill bli respekterade, säger William Lundberg. 

undefined
"Många har barn, bilar utan dragkrok, är äldre och det finns många som inte vet hur man backar med släp. Då är det bra att vi finns och kan hämta deras skräp istället för att de ska hyra ett dyrt släp. Jag har fått så bra kontakt med alla Mariefredsbor, det är kul att hjälpa till och framförallt när man ser att det uppskattas", säger William Lundberg.

Pengarna från loppisen kommer han att använda till att reparera de prylar som inte fungerar, för att köpa fika till kunderna och bränsle. 

Hur mycket pengar tjänar du på alla dina projekt?

– Lagom, så det räcker till soppa och ibland om man ska äta ute, säger han och tillägger:

– Det blir ingen hög inkomst, om jag hade slängt skräp själv hade jag behövt F-skattsedel men eftersom många kompisar hjälper till får jag inte hela summan själv. Agnes har varit med mig i nästan tio månader och en annan nära kompis är med ibland.

Hans vision är att loppisen ska växa med fler saker och större utrymme. Bloppis, det vill säga en loppmarknad online, är också en del av hans framtidsplaner.

undefined
På bild syns ingången till Superloppisen i Trekanten.

– En idé är att köpa en lokal där man säljer lite saker, men jag har svårt att få ihop det med ekonomin just nu, haha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!