Det var vid elvatiden på måndagen som Svea hovrätt fastställde tingsrättens dom. Solvändans tidigare chef döms för brott mot efterforskningsförbud, vilket är ett brott mot Tryckfrihetsförordningen, en av Sveriges grundlagar
Utredningen i hovrätten var densamma som i tingsrätten. Hovrätten har tagit ställning till ljud- och bildfiler från förhören i tingsrätten med Solvändans förra chef samt fyra vittnen. Enligt hovrätten är det utrett att äldreboendets dåvarande chef ställde frågor till de anställda med anledning av en tidningsartikel. Hennes frågor kan "i sammanhanget inte ges annan innebörd" än att hon "misstänkte att någon i personalen låg bakom uppgifterna i tidningsartikeln och att hon ville veta vem den personen var".
Från försvarets sida har det hävdats att det är oklart om uppgifterna i artikeln var grundade på ett brev som skickats från personal till tjänstemän och politiker i Strängnäs kommun, eller om det var någon anställd som medverkat till artikeln. Enligt hovrätten är detta mindre väsentligt då själva sökandet efter källa är förbjudet.
Därmed står tingsrättens dom fast liksom påföljd. Påföljden blir dagsböter på sammanlagt 17 500 kronor. Av försvarets kostnader ska den tidigare chefen även betala 12 500 kronor, vilket är den del av den totala kostnaden.
Det är Justitiekanslern som åtalar vid tryckfrihetsmål. När tingsrättens dom föll i slutet av oktober förra året kunde Justitiekanslern Anna Skarhed bara påminna sig om ett annat mål gällande samma brottsrubricering under förra året.
– Det är viktigt att poängtera reglerna som värnar det öppna samtalet. Den som talar med media ska inte drabbas, sade Anna Skarhed med anledning av tingsrättens dom.
Det var denna dom som Solvändans chef överklagade till Svea hovrätt.
Tidningen har sökt Anna Skarhed som är på tjänsteresa. Vi har även sökt kommunchef Per Bäckström i Strängnäs kommun, men utan framgång.