Slutet för de populära bullarna är här

Efter 15 år går nu en epok i graven. En försäljning är klar och en ny verksamhet kommer ta över lokalerna. Endast tio dagar av bullar och surdegsbröd återstår för det omtyckta bageriet.

"Efter jul kommer vi börja plocka ner all inredning och sälja vidare", berättar Robert Schweitz.

"Efter jul kommer vi börja plocka ner all inredning och sälja vidare", berättar Robert Schweitz.

Foto: Emmelie Andersson

Mariefred2023-12-07 19:15

För två år sedan kunde tidningen berätta att Annas hembageri i Mariefred var till salu. 

Sedan dess har paret Anna och Robert Schweitz fortsatt att driva det prisbelönta bageriet som flyttade in i sina nya lokaler på Hammarvägen 2, för exakt åtta år sedan på lördag. 

undefined
Paret Anna Randolf Schweitz och Robert Schweitz säljer nu bageriet.

– Då är det både alla Annors och pepparkakors dag. Vi öppnade första stället på alla hjärtans dag, så man kan säga att vi har valt våra dagar med omsorg, berättar Robert Schweitz. 

Paret gick under torsdagskvällen ut på sina sociala kanaler och meddelade att verksamheten läggs ner. 

– Vi hade en treårsplan och den har nu nått sitt slut, säger Robert Schweitz till tidningen.

Den 23 december håller därmed Annas hembageri öppet för sista gången. 

– Vi har hittat en köpare av lokalerna och därmed blir det slutet för bageriet, berättar Robert Schweitz. 

Vad som sker i lokalerna kan paret inte avslöja, men det blir inget nytt bageri. 

– Vi hade gärna sett att någon tog över vår verksamhet. Vi hade ganska många intressenter till en början. Men sedan kom kriget i Ukraina och både el- och råvarupriser sköt i höjden. Då blev intresset svalare. Men nu har vi landat i en köpare och även om det inte blir ett nytt bageri känns det ändå som att vi hittat en bra köpare, säger Robert Schweitz. 

undefined
"Efter jul kommer vi börja plocka ner all inredning och sälja vidare", berättar Robert Schweitz.

De nya ägarna tillträder i vår. 

För första gången på många år ska Anna och Robert Schweitz nu njuta av lite julledighet. 

– Det är vi verkligen inte bortskämda med. Ett tag kommer det säkert kännas skönt. Men jag tror att arbetsabstinensen kommer infinna sig ganska snart, skrattar Anna. 

Paret som båda två älskar julen är glada att få avsluta sin tid i Mariefred med den stundande högtiden.

– Julen är en jättestor högtid för oss, med alla roliga bröd som vört, kavring och saffran. Förra året var första året vi inte hade öppet på julafton. Så det känns jätteskönt att vi får avsluta med vår favorithögtid, säger Robert Schweitz. 

Fram till dess lovar de att de ska fortsätta leverera sina populära bröd och bullar till sina kunder. 

– Det är hantverk vi håller på med så kan inte trolla fram hundratals av någonting, men vi bakar det vi kan och hinner. Precis som vi har gjort hela tiden, säger Robert Schweitz. 

Både Anna och Robert tror att kunderna hunnit bearbeta deras flytt sedan de gick ut och talade om att den dagen skulle komma.

– Folk har ju vetat länge nu att vi ska försvinna. Vi har inte velat gömma det utan berättat som det är. Vi har en väldigt personlig relation till våra kunder så det har varit skönt att kunna vara transparent, säger Anna Randolf Schweitz. 

Robert fortsätter:

– Vi har följt så många människor här i Mariefred genom åren. Man kommer dem väldigt nära. Vi har haft barn som kom till oss med egna pengar för att köpa en egen bulle och nu är de plötsligt 20 år och vissa har till och med jobbat hos oss. 

undefined
I bageriets gästbok kan man läsa texter om hur gästerna vill att de ska stanna.

Paret kommer bo kvar ovanför bageriet tills sonen tar studenten i sommar och någon gång efter det går flytten till Gränna där föräldrarna bor. 

Vad som händer där är ännu inte helt klart. 

– Vi har massor med planer men inget är bestämt. Men ett bageri blir det inte, säger Robert Schwwitz bestämt. Han fortsätter; 

– Vi är inte jätteoroliga över vad som händer nu. Vi har öppna dörrar för vad som kan dyka upp. 

Sista dagen att köpa prisbelönt surdegsbröd och bullar blir alltså den 23 december. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!