Jobbmässa ska locka tillbaka personal

Med siktet inställt på en sommar fri från coronarestriktioner bjuder Gripsholms värdshus in till jobbmässa för att locka fler människor till branschen.

Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor, hoppas kunna locka både ny och gammal personal in i branschen.

Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor, hoppas kunna locka både ny och gammal personal in i branschen.

Foto: Jens Alvin

Mariefred2022-02-16 06:43

– Tanken är att vi ska kunna visa upp oss eftersom vi vet att vi kommer behöva söka mycket personal inför sommarsäsongen som startar snart, säger Fredrik Åström som är vd för Svenska kulturpärlor och driver Gripsholms värdshus.

För det anrika värdshuset i Mariefred blir behovet av personal extra stort eftersom den kommande sommaren innebär en del nyheter i restaurangutbudet.

– Vi utökar också verksamheten i sommar med trädgårdsservering i Callanderska gården där vi får plats med cirka 150 sittande gäster.

I och med regeringens beslut att häva de svenska coronarestriktionerna vädrar restaurangbranschen morgonluft. Men branschen står inför en utmaning då många har lämnat den på grund av arbetsbrist. 

undefined
Restaurangbranschen har blivit av med personal under coronapandemin.

Därför anordnar Gripsholms värdshus en jobbmässa i slutet på februari.

– Nu är det ju förhoppningsvis sista svängen med corona och därför behöver vi stärka upp igen, och det är inte bara för vår del. Hela branschen letar ju efter folk, säger Fredrik Åström.

Själv var han tvungen att säga upp stora delar av personalstyrkan när värdshuset bommade igen i mars 2020. En del har helt bytt bransch, men ännu hoppas han att det finns serveringspersonal och kockar som vill ge sig in i hetluften igen.

– Vi siktar på att få tillbaka folk till branschen. Det är klart att många har sökt sig till andra yrken, och det har i princip varit omöjligt att driva företagen med de näringsförbud vi har haft.

– Nu behöver vi verkligen få tillbaka personalen, och även anställa flera nya. 

undefined
Gripsholms värdshus bjuder in till jobbmässa för att hitta ny personal.

Men det är inte bara den akuta personalbristen som oroar. Fredrik Åström tycker att det har blivit allt svårare att säkerställa en återväxt av duktig personal.

– Mycket kompetens har försvunnit, och det har blivit svårare att anställa folk från andra länder.

Han nämner kommunens beslut att lägga ner den lokala restaurangskolan Culinary craft som ytterligare ett bakslag. Skolans elever har varit en viktig grogrund för restauranger i kommunen, anser han.

Trots det tycker han att restaurangbranschen har en stor tillväxtpotential, med goda möjligheter för anställda att klättra i karriären. 

– Även om man säger att det är en instegs- eller låglönebransch så får man inte glömma att Sverige är ett land som har bland de främsta restaurangnäringarna i världen, och är en av världens främsta gastronomier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!