Domstol sätter stopp för 26 nya lägenheter i Marielund

Antalet våningar gör att Svenska hem inte får bygga det ladugårdsliknade flerbostadshuset som planerat. Minskad sol på befintliga hus och en oro för att marken ska sjunka ytterligare, är annat som grannarna i området har tagit upp.

Bilden är tagen på Magasinsvägen, som ligger nära det område där Svenska hem vill bygga 26 lägenheter i ett ladugårdslikande hus. Byggplanerna stoppades på tisdagen.

Bilden är tagen på Magasinsvägen, som ligger nära det område där Svenska hem vill bygga 26 lägenheter i ett ladugårdslikande hus. Byggplanerna stoppades på tisdagen.

Foto: Camilla Lillsebbas, Strängnäs kommun, Svenska hem i Bromma

Mariefred2021-12-16 06:37

Svenska hem i Bromma får inte bygga 26 lägenheter i ett ladugårdsliknande hus i Marielund, mellan bostäderna på Magasinsvägen/Mejerivägen och Marielunds gård.

undefined
Marielund 1:66 heter fastigheten, som ligger ungefär mellan bostäderna på Magasinsvägen/Mejerivägen och Marielunds gård.

På tisdagen kom domen från mark- och miljödomstolen efter att flera närboende överklagat – och bygglovsbeslutet upphävs. Antalet våningar i det planerade bygget är orsaken.

Detaljplanen godkänner "S II", suterräng i högst två våningar. När bygglovet godkändes i juni ansåg Strängnäs kommun att det nedersta planet inte räknas som en våning. Länsstyrelsen höll i höstas med, när bygglovet överklagades en första vända.

Mark- och miljödomstolen menar dock att det nedersta planet måste bedömas som en våning, inte en källare. Därmed handlar det om en så pass stor avvikelse från detaljplanen att bygglov, enligt domstolen, inte kan medges. I och med det prövas inte övriga invändningar från de närboende.

undefined
Så här ser det ladugårdsliknande huset ut, som Svenska hem vill bygga. Två plan plus källare och vindsvåning med så kallad entresol, enligt bolaget. Tre plan enligt mark- och miljödomstolen, och därför upphävs bygglovet.

En "orimlig förtätning", ökad påfrestning på infrastrukturen och skuggning på befintliga hus är annat som grannarna haft synpunkter på – och en oro för vad ökad biltrafik i området skulle kunna medföra.

Liza Ehn-Nygren och Jordan Green hör till fastighetsägarna som överklagat. "Deras tomt har redan sjunkit och de känner oro inför om marken skulle sjunka ännu mer", summerar länsstyrelsen en del av deras första överklagande.

Paret flyttade in i huset på Mejerivägen i september 2020. Snart förstod de att något var fel.

– Det började med altanen. När vi tittade på huset så stod det kaninburar mot väggen. När de nu var borta så såg vi att altanen liksom hade lossnat från huset. Vi la en kula på golvet och den bara rullade iväg, säger Liza Ehn-Nygren.

undefined
Det var den lutande altanen som först fick Liza Ehn-Nygren att reagera. Den kula som las på golvet rullade iväg. Samma sak skedde sedan i uthuset.

Det sluttande golvet är synligt för blotta ögat. Under altanen syns hur reglarna i altanens ena ända har tappat kontakten med pålarna, som tycks ha sjunkit ner i marken.

– Min sambo tyckte att han satt snett i sitt kontor, som han har i uthuset här på tomten. Vi la kulan där också och den rullade iväg. Det visade sig att det var tio centimeters höjdskillnad på de olika sidorna, berättar Liza Ehn-Nygren.

undefined
Liza Ehn-Nygren bor på Mejerivägen, och hör till grannarna som överklagat bygglovet. Hon har oroat sig för att ökad trafik i området ska göra att deras tomt sjunker ytterligare. Här visar hon hur pålarna under altanen har sjunkit ner i marken.

Bostadshuset står dock stadigt, har hon fått lugnande besked om. Och nu ska paret investera i så kallade L-stöd som kan stadga upp tomten.

Tisdagens dom kan överklagas till och med den 4 januari. Tidningen har sökt företrädare för Svenska hem i Bromma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!