Insamling för att stötta Turkiet och Syrien

Tillsammans med Matarket i Strängnäs ordnar nu Bilal Almarzuke och Fredrika Pettersson en insamling för att stötta alla de som drabbats av jordskalvet i Turkiet och Syrien.

Fredrika Petterssons och Bilal Almarzukes dotter Salma har hjälpt till med insamlingen och kommer att ge bort ett av sina gosedjur.

Fredrika Petterssons och Bilal Almarzukes dotter Salma har hjälpt till med insamlingen och kommer att ge bort ett av sina gosedjur.

Foto: Oscar Stomberg

Mariefred2023-02-10 18:45

På fredagsmorgonen hade dödssiffran efter jordskalvet som ägde rum tidigt i måndags stigit till 21 000, varav cirka 18 000 i Turkiet och 3 000 i Syrien. Ländernas myndigheter rapporterar även att nära 80 000 människor har skadats.

Bilal Almarzuke är ursprungligen från Syrien, men hans familj bor nu i Libanon.

– De kände av jordskalvet även där. Min mamma ringde till mig och var gråtfärdig. Hon sa att hela hennes byggnad hade skakat, att det kändes som att den dansade. Det var traumatiskt, säger han.

undefined
Bilal Almarzuke säger att situationen är hemsk för alla de som tvingas lämna sina förstörda hem.

Bilal Almarzuke känner med de syriska och turkiska medborgarna extra mycket då han vet hur det känns att plötsligt bli av med hem och allt man äger.

– Min familj var tvungen att fly från kriget i Syrien. Det är fruktansvärt. Men det här är värre än kriget.

Han torkar tårarna ur ögonen när han minns det förflutna; det är svårt att se filmer från situationen i Turkiet. Många minnen kommer tillbaka.

– Hade jag kunnat hade jag velat åka ner och hjälpa till. De som kan göra det är riktiga hjältar.

undefined
På fredagen hade en handfull personer kommit förbi för att lämna påsar med varma kläder och filtar hemma hos familjen Almarzuke-Pettersson i Kalkudden.

När Bilal Almarzuke och Fredrika Pettersson såg Matarkets initiativ till insamling ville de direkt vara med och hjälpa till.

– Vi tänkte att vi kunde avlasta dem med insamlingen, så vi tar emot från alla som vill lämna in i Mariefred och Åker, medan Matarket tar emot från dem i Strängnäs och från de som hellre vill swisha en gåva, säger Fredrika Pettersson.

Ett flertal personer har redan varit förbi och lämnat påsar med allt från kläder till hygienprodukter.

– Varma kläder, filtar, värmeljus och allt som hjälper till att hålla värmen är bra. Men allting behövs, och även om man bara kan lämna en jacka eller ett par skor så hjälper det mycket, fortsätter hon.

Dottern Salma har till och med skickat med ett av sina gosedjur.

– Det känns okej, jag kommer inte att sakna det, säger hon.

undefined
Hygienprodukter som bindor och dylikt är bra saker att donera. Likaså sådant som kan hjälpa barn, som välling och blöjor.

Lastbilen med prylar avgår från Strängnäs redan i början av nästa vecka. Både familjen och initiativtagaren Ruey-Hwa Lin på Matarket hoppas att fler kommer förbi i helgen för att lämna saker.

– Det kommer tårar när man ser bilder från situationen där nere. Vi har många kunder som kommer från de drabbade länderna. En god vän till mig frågade om vi kunde göra något för att hjälpa till, så jag började dra i lite trådar och fick kontakt med UNHCR som kunde låna oss en lastbil att fylla med varor, säger han.

undefined
Ruey-Hwa Lin har fått abonnera en lastbil från UNHCR att fylla med varor som ska gå till de som behöver hjälp i Turkiet och Syrien.

Än så länge har det blivit några tusenlappar, men desto mer i matvaror och andra förnödenheter som donerats av privatpersoner och leverantörer. Pengarna kommer primärt att användas till att köpa filtar från Ikea, berättar Ruey-Hwa Lin. Mest behövs dock varma kläder och skor.

– Hittills har det strömmat in saker. Vi kommer lätt att fylla lastbilen om det fortsätter så här. Kan man göra minsta lilla så ska man göra det. Det värmer hjärtat att se hur vänliga och generösa folk är.

undefined
Hatice Göksen tycker att det är viktigt att se till att ens donationer, framförallt monetära sådana, går till seriösa organisationer som UNICEF, Rädda barnen och Röda korset.

Hatice Göksen är från Turkiet och tycker att intiativet från Bilal Almarzuke är jättebra, men uppmanar till försiktighet med hur man sköter donationer till Turkiet, framförallt när det gäller pengar.

– Föreningen jag är med i samlar också ihop pengar, men vi måste vara försiktiga och se till att pengarna går till rätt personer och inte beslagtas av den turkiska staten. Vi litar inte på staten tyvärr.

Bilal och Fredrika vill rikta ett stort tack till Matarket och till alla de som deltagit i insamlingen.

– Alla som varit med och lämnat något är hjältar.

Jordskalvet i Turkiet

Det är inte första gången som Turkiet drabbas av jordbävning. 1999 drabbades Izmit i västra Turkiet av ett jordskalv som kostade 17 000 människor livet. 2011 drabbades städerna Van och Ercis, vilket ledde till att över 500 personer dog.

Veckans jordbävning drabbade både Turkiet och Syrien. Det första skalvet uppmättes till en magnitud på 7,8 i södra delen av Turkiet. Efterskalvet kom 11 minuter senare och hade magnituden 6,7. Senare, runt lunchtid kom ett skalv till på 7,5.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!