Elever delaktiga i ny magisk bok

Det finns ett sug efter fakta om olika väsen och hur du skyddar dig mot dem. Nu skriver Ingela Korsell del två i sin väsenologi.

I fredags firade Ingela Korsell sin bok Väsenologi med eleverna som hjälpt till med provläsningen, bland annat nuvarande klass 6 Hjortar på Gripsholmsskolan. Tårta och presenter väntade på Mariefreds bibliotek.

I fredags firade Ingela Korsell sin bok Väsenologi med eleverna som hjälpt till med provläsningen, bland annat nuvarande klass 6 Hjortar på Gripsholmsskolan. Tårta och presenter väntade på Mariefreds bibliotek.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2019-09-16 18:45

Det är fredagen den trettonde, en otursdag enligt folktro och skrock – med andra ord en perfekt dag att fira samarbetet kring Ingela Korsells senaste bok Väsenologi.

– Jag tror inte ni förstår hur mycket ni har hjälpt mig, säger hon till de nyblivna sjätteklassarna som under förra skolåret fick läsa delar av boken under hennes arbete med den.

Metoden känns igen från åren då Ingela Korsell skrev Pax-böckerna tillsammans med Åsa Larsson. Även då engagerades elever i årskurs fem, på såväl Gripsholmsskolan som Mariefreds skola, för att texter och bilder skulle bli helt rätt.

– Mycket av det ni har hjälpt till med syns inte. Efter att ni fått läsa har jag ju tagit bort saker som inte behövs, säger Ingela Korsell.

Eleverna har fått tycka till även om utformningen av boken. Bland annat uppfattades mynten som illustratören Reine Rosenberg ursprungligen hade tecknat som korvskivor, så de fick göras om inför sommarens utgivning.

Väsenologi är en faktabok om magiska varelser ur den nordiska folktron. Några av dem känner läsarna igen från Pax. Bland nya bekantskaper finns allt från vättar och troll till kyrkogrimmen och skogsrået. Boken har tagits emot väl, och Ingela Korsell är nu i färd med att skriva en andra del i väsenologin.

Varför kittlar väsen så?

– Förr använde man sig av väsen för att förklara oförklarliga saker, eller för att varna. Att man sa åt barn att inte gå för nära vattnet, för "då tar Näcken dig", handlade ju om att de inte kunde simma. Det är berättelser, ibland rena skräckhistorier. Det är underhållning, innan Youtube fanns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om