Att veta vad man vill göra "när man blir stor" är inte alltid lätt.
Mariefredsbon Emilia Lennmark är bara 19 år gammal.
Trots sin unga ålder har hon redan funnit sitt drömyrke. Intresset för det kreativa skapandet har hon haft sen hon var liten. Musik, bild och slöjd. Alla var ämnen i skolan hon tyckte var roliga.
Men det fanns något som lockade mer: Att baka.
– Jag har alltid varit med i köket sen jag var liten. Jag gillar också att vara kreativ. Ha en idé och kunna göra det praktiskt. Då har bakningen blivit ett sätt att uttrycka kreativiteten, säger Emilia Lennmark.
Hon har inte någon i familjen eller släkten som är bagare. Men hennes farmor har bakat mycket, och då har Emilia varit med.
Efter högstadiet gick hon på Vackstanäsgymnasiet utanför Södertälje. Hon läste en lärlingsutbildning där halva studietiden var praktik.
– Det var det som var kul, att få vara ute och jobba. När jag tog studenten hade jag redan en fot in i branschen, eftersom man varit på många ställen och skapat kontakter.
Hon har jobbat på Annas Hembageri i Mariefred och på Vår Gård i Saltsjöbaden.
Nu jobbar hon på Sweets by Camilla i Stockholm. Caféet som drivs av kokboksförfattaren och bloggaren Camilla Hamid.
Ibland kan det bli tidiga morgnar. Som på den stundande fettisdagen – eller kanelbullens dag.
– Just de dagarna blir väldigt långa. Det blir så mycket som ska göras. Men på konditorier börjar man inte så tidigt. Det tidigaste jag börjar är halv sju, och det är inte jättefarligt. Men när jag var på Vår Gård började jag 04. Då var man inte riktigt vaken. Just att jobba tidigt och natt är inte riktigt min grej, säger hon och skrattar.
Blir det mycket bakning hemma?
– Nej, säger hon och skrattar.
– Man är ganska slut när man kommer hem.
Nu tar 19-åringens karriär ytterligare fart. I december fick Emilia reda på att hon är en av åtta finalister i SM Unga Bagare.
– Jag är lite nervös, för allt måste klaffa. Jag vill ju alltid vinna. Jag har höga krav på mig själv, så när jag gör någonting ska allt vara perfekt, säger hon och fortsätter:
– Jag får mycket tips och pepp från kollegorna. Eftersom jag är där och övar ser de allt. Det är jättebra att få ett extra par ögon att titta på det.
Hur förbereder man sig?
– Jag har bakat väldigt mycket, testat för att se vad som funkar. Vad som är snyggt och gott. Sen måste man lägga ihop det också.
SM avgörs i Göteborg på Ester Mosessons gymnasium. I samma lokaler tävlade hon i skol-SM i fjol. Hon känner till lokalen och maskinerna.
– Det känns ganska skönt. Jag vet ändå lite hur det går till, fastän det inte är samma tävling.
Då kanske du har en fördel där.
– Ja, jag hoppas det, säger hon och skrattar.
I tävlingen ska finalisterna baka tolv matbröd och 45 kuvertbröd i olika utseenden, 45 bullar i tre varianter och 45 kavlade degar med tre olika uppslag – och ett skådebröd.
Allt under fem intensiva timmar.
– Sen har vi två timmar dagen innan där vi får göra allt förutom att använda ugnen. Då försöker man göra många degar, och skära ut delarna till skådebrödet så att det är klart.
Skådebrödet ska också ha ett tema, som finalisterna väljer själva.
– Jag har valt Kungliga operan som mitt tema. Då kommer jag att ha det i skådebrödet, och sen försökte jag att ha det även i bullarna och matbrödet – så det blir en röd tråd.
Topp fyra i tävlingen får chansen att representera Sveriges juniorbagarlandslag i VM.
– Det hade också varit roligt. Det hade varit coolt att nå ännu högre.
Men hon siktar högre än så.
– Jag vill jättegärna öppna ett eget ställe. Det är den största drömmen, säger Emilia Lennmark.