– Det här är en typ av problem som vi ser och ibland blir det ett åtal och fällande dom, säger Justitiekansler Anna Skarhed som åtalade äldreboendet Solvändans enhetschef tidigt i somras.
Åtal mot någon som misstänks ha försökt ta reda på vem som talat med media eller läckt uppgifter är ovanlig.
Anna Skarhed, vars ämbete det är som åtalar när det gäller tryckfrihetsbrott, kan bara påminna sig om ett annat fall i år.
– Det är viktigt att poängtera reglerna som värnar det öppna samtalet. Den som talar med media ska inte drabbas, säger Anna Skarhed som är mycket nöjd, om än inte förvånad över domen.
Det var förra våren som ett 15-tal anställda vid äldreboendet Solvändan i Mariefred i ett brev berättade om sin dåliga arbetssituation till ansvariga politiker och tjänstemän vid Strängnäs kommun samt media.
Brevet resulterade i artiklar i Mariefreds Tidning och Strengnäs Tidning.
Det var efter det som Solvändans enhetschef enligt de anställda frågade flera ur personalstyrkan vem som stod bakom brevet.
Agerandet ledde till en anmälan till Justitiekanslern som genast startade en förundersökning.
– Det är självklart och bra med en fällande dom i det här fallet. Att man eftersöker vem som meddelat Strengnäs Tidning eller annan media uppgifter kan vi inte tolerera. Det här är en mycket, mycket viktig och en stark signal om att den som lämnar uppgifter till oss kan göra det utan risk, säger PeO Wärring, chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-kuriren med Strengnäs tidning.
– Vi ser självklart mycket allvarligt på det här. Nu måste vi ta oss tid att diskutera hur vi ska förhålla oss till det här internt men vår grundinställning är att vi på inget sätt vill att vår personal ska vara rädd för att prata med media. Det är en självklar rätt, säger Strängnäs kommuns socialchef Inger Grindelid.
Av fyra vittnen som hörts i tingsrätten avböjer de två, som tidningen når, att kommentera domen. En av dem hänvisar till att först behöva tala med sin arbetsgivare.
Straffet för enhetschefen blir 17 500 kronor i böter. Hon ska också betala drygt 16 000 kronor av rättegångskostnaderna.
Enhetschefen har avböjt att kommentera domen. Hon är sedan en tid inte längre kvar på sin tjänst som enhetschef för Solvändan men arbetar kvar vid socialkontoret på Strängnäs kommun med andra arbetsuppgifter.