Mariefredsanstaltens svar på JO-anmälan om urinprov med kateter

En fånge på Mariefredsanstalten anmälde Kriminalvården till JO i våras sedan han fått kroppsskador efter att ha tvingats att använda en kateter när han skulle lämna urinprov.
Nu har myndigheten gett sin version och tillbakavisar påståendet om att mannen utsatts för tvång.

Mariefredsanstalten JO-anmäldes i våras efter att en fånge skadats av en kateter under en urinprovtagning. Nu svarar Kriminalvården på anklagelserna.

Mariefredsanstalten JO-anmäldes i våras efter att en fånge skadats av en kateter under en urinprovtagning. Nu svarar Kriminalvården på anklagelserna.

Foto: Jessica Gow, Sörmlands Media

Mariefred2024-10-04 12:01

Nyheten i korthet

  • En fånge på Mariefredsanstalten anmälde Kriminalvården till JO efter att ha blivit skadad av en kateter vid urinprovstagning.
  • Kriminalvården tillbakavisar anklagelserna och påstår att fången själv bad om hjälpmedlet, och att det gavs instruktioner om hur det skulle användas.
  • Efter incidenten har fången enligt Kriminalvården kunnat lämna urinprov flera gånger med hjälp av en annan typ av kateter.

Fången skriver i sin anmälan att han genomgått en magsäcksoperation. En effekt av operationen är att han har svårt att få i sig större mängder vätska och därmed har problem med att lämna urinprov.

Enligt fängelselagen är en intagen skyldig att på uppmaning lämna prover om det inte finns medicinska skäl som förhindrar det. Detta för att Kriminalvården ska kunna kontrollera att en fånge inte är påverkad av alkohol, narkotika eller andra berusningsmedel.

Kriminalvården har därför tilldelat den aktuella fången varningar för att ha vägrat lämna prov. 

undefined
Fången säger sig ha svårt att lämna urinprov på vanligt sätt efter en magsäckoperation och JO-anmälde Mariefredsanstalten efter att ha fått skador av en kateter. Nu svarar Kriminalvården på anklagelserna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Efter att han hade suttit en dryg månad på Mariefredsanstalten var det dags f provtagning igen och denna gång ska fången enligt sin JO-anmälan ha blivit uppmanad att använda en tappningskateter. Försöket avbröts dock. Den intagne upplevde att personalen inte hade kunskap i hur den skulle användas, och skriver att han fick skador och svåra smärtor som varade i över en vecka.

Då fick han ännu en varning, berättar han i sin anmälan. Han blev rädd att hans problem kunde leda till att han fick påbackning på sitt straff och att han inte skulle få ta emot besök.

"Nu vill dom fortsätta med tappningskatetern två gånger i veckan! Jag är livrädd att det kommer ta skada igen!", skrev han till JO. 

JO har begärt ett yttrande av Kriminalvården som nu har svarat. Bland annat skriver man att fången själv hade bett om att få hjälpmedel för att kunna lämna prov.

"Anstaltens hälso- och sjukvård lämnade ut tappningskateter tillsammans med noggranna skriftliga instruktioner om användningen, samt muntliga instruktioner till personal", skriver man.

Enligt instruktionen skulle försök avbrytas om det gör ont. Och personalen ska ha bett den intagne att avbryta försöket när smärta uppstod. Vidare skriver Kriminalvården att fången var mån om att lämna urinprov för att få ta emot besök. 

Enligt Kriminalvården har fången efter incidenten i anmälan kunnat lämna urinprov flera gånger med hjälp av en annan typ av kateter. 

Mot den bakgrunden bedömer Kriminalvården att man har visat fången hänsyn vid provtagningen och att utförande har stått i rimlig proportion till syftet, skriver man i sitt yttrande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!