Det är den 2 mars i år som en anställd känner att det luktar märkligt i korridoren på avskildhetsavdelningen, där de intagna bor isolerat. Hen följer doftspåret till en cell, öppnar dörren – och möts av en tjock, söt rök.
Den intagna som bor i rummet förs bort och personalen går direkt in för att leta efter vad som misstänks vara narkotika. En kvart senare mår den anställda mycket illa, med huvudvärk, svettningar, allmän oro i kroppen och torr hals. Hen tas direkt ur tjänst.
En analys av fynd från cellen visar att den rök som den anställda andats in kommer från cannabis.
Anstaltens kriminalvårdschef Linda Landin berättar om händelsen:
– Hen mådde inte bra, fick gå till ett vilorum och hämtades sedan av anhörig. Vakthavande befäl och närmaste chef följde upp samma kväll och dagen efter. Då mådde hen bra, men hade kanske lite ont i huvudet.
Enligt Linda Landin var den anställda schemaledig dagen efter händelsen och behövde inte sjukskriva sig.
Hur kom knarket in på Bondängen?
– Det kan vi inte säga med säkerhet. Den intagna hade precis kommit hit och eftersom vi inte vill ha in narkotika så får de ta av sig alla privata kläder och sätta på sig anstaltskläder. Han hade alltså inga egna kläder eller väskor med sig in. Vad vi inte får göra är att kontrollera kroppsöppningar. Det får man bara göra vid väldigt speciella tillfällen.
Är det er teori, att han smugglade in knarket i sin kropp?
– Jag vill inte spekulera om det. Jag kan bara säga vad vi har gjort.
Händelsen har nu anmälts till Arbetsmiljöverket. Anstalten har också gjort en egen utredning – som har resulterat i en ny rutin.
– Det här har aldrig hänt hos oss förut och det är inget vi har haft rutiner för. Det som händer är ju att vår personal är så hängiven att man direkt går in i röken för att undersöka vad som har hänt. Om det mot förmodan skulle hända igen så har vi nu rutinen att vi vädrar ur rummet innan vi går in. A och o är att ta hand om personalen, säger Linda Landin.
Nu väntar konsekvenser för den cannabisrökande klienten:
– Vi tog urinprov och har gjort en polisanmälan om narkotikabrott. Inom Kriminalvården upprättar vi en intern rapport om misskötsamhet som kan rendera i en varning, inställd permission, indragna besök och uppskjuten villkorlig frigivning – alltså att man får stanna kvar längre på anstalten än man annars hade fått göra.