De för närvarande 111 medlemmarna i gruppen Jobb till romer i Mariefred är människor med ett humanistiskt engagemang, säger Lotta Grönblad. Efter att ha varit igång i några veckor har Facebook-gruppen kunnat förmedla omkring 30 tillfälliga jobb till de fem–sex romer som har tiggt om pengar i Mariefred. Hon understryker att det handlar om sådana jobb som annars inte hade blivit utförda.
– Det handlar om städning, att röja i något förråd eller flytta en vedhög. Det är sysslor som gruppens medlemmar har kommit på att de kan låta romerna göra. Samtidigt som de kan göra en insats så får de den där rabatten rensad, säger Lotta Grönblad.
Det var av medlidande som Solveig Lundqvist valde att engagera sig i jobbförmedlandet.
– Jag tyckte synd om dem där de satt med sin Ikea-påse. Ingen ska behöva sitta på gatan och känna sig underlägsen i Mariefred, säger hon.
Anna Löfving är ytterligare en Mariefredsbo som har engagerat sig i romernas situation. I april följde hon med Strängnäs pingstförsamling till Crovu, den by i Rumänien som flesta av romerna som har rest till Strängnäs för att tigga kommer från. Efter att ha sett hur deras vardag ser ut kände hon att hon inte kunde låta bli att göra något.
– Idyllen som vi har här i Mariefred, finns det något vackrare ställe på jorden? Samtidigt sitter några av Europas fattigaste människor på gatorna här och tigger, säger Anna Löfving, som har lanserat begreppet Crovu creations för försäljningen av de hantverk som romerna säljer på Storgatan, utanför Ica.
En tredje inkomstkälla som har ersatt tiggandet är den loppis som regelbundet arrangeras utanför Coop på Ruddammsgatan. Mariefredsbor har skänkt prylar som kan säljas, antingen i befintligt skick eller efter reparationer och tillsnyggande.
Engagemanget för romerna har inte tagits emot med enbart glada tillrop, berättar Lotta Grönblad. Hon beskriver stämningen i andra forum i sociala medier som stundtals hätskt. Det är framför allt frågan om huruvida romerna har tillstånd att sälja sina träslevar och tygväskor som har orsakat höga tonlägen.
– Många av romerna är analfabeter. Anna och jag är inga jurister men vi har försökt hjälpa dem med ingångar i samhället. Att säga att man inte tänker hjälpa dem för att man inte vet hur det ligger till med polistillstånd eller inkomstregler är bara ett sätt att gömma sig bakom det svenska systemet, säger Lotta Grönblad.
Anna Löfving vågar lova att EU-migranterna i Mariefred inte är del av någon organiserad brottslighet, som en del menar.
– Den som säger emot mig på den punkten vet inte vad hon eller han pratar om, säger hon och lutar sig mot erfarenheterna från resan.
I Facebook-gruppen finns information om att det som privatperson är okej att betala någon upp till 1 000 kronor, utan att betala skatt. Där finns också rekommendationen att betala romerna 70 kronor för en timmes utfört jobb.
– Det har tagits emot väldigt positivt av romerna. De vill jobba och är duktiga, säger Solveig Lundqvist.