Som grund för föredraget ligger inte bara Barbro Hultmans arbetslivserfarenhet. Förra året släpptes boken I den kungliga kulissen: en hovreporters betraktelser. Och det var som hovreporter på Vecko-Journalen som Barbro Hultman, tidigare Mariefredsbo, kom i kontakt med kungen.
Dagen efter att han officiellt hade tillträtt fick Barbro Hultman ett uppdrag från sin redaktör: följ kungen på hans första arbetsdag.
– "Är du inte klok" undrade jag. Men så blev det, och sedan dess har jag följt honom. Vi hade de bästa kungliga reportagen på Vecko-Journalen, och jag råkade jobba på den tidningen, säger Barbro Hultman.
När förfrågan kom från bokförlaget Langenskiöld våren 2011 om att skriva en bok om kungen, kände Barbro Hultman att det inte fanns en vettig människa som skulle åta sig det jobbet. Skandalboken Den motvillige monarken hade kommit ut hösten innan. Dessutom kände hon en viss lojalitet, eftersom hon från 1997 och tio år framåt arbetade på hovets informationsavdelning.
Men en bok blev det alltså. Och hon har velat ge en mer nyanserad bild av Sveriges statschef.
– Han är en väldigt komplex personlighet, mångfacetterad, helt unik i sin person och roll. När han tillträdde var han bara 27 år, successionsordningen var ny, siffrorna för monarkin var de lägsta någonsin, och han fick skapa sin egen roll, säger Barbro Hultman.
Hon för bland annat fram hans handikapp, dyslexi, som för med sig att han i bland säger fel saker vid fel tillfälle. Detta, menar Barbro Hultman, använder sig medierna av och han har blivit mediernas mobbingoffer – utan att han kan göra någonting åt det.
Men arrogansen, hör den ihop med dyslexin?
– Han är en arrogant person när det passar honom, men jag accepterade aldrig det. Jag fick rådet att jag skulle vara mig själv, och jag upptäckte att han uppskattade det, säger Barbro Hultman.
– Det finns journalister som inte tar på allvar hur kunnig han är, hur han engagerar sig, hur lojal han är, säger Barbro Hultman med tillägget att kungen aldrig har haft en enda sjukdag.