På sommaren och över jul brukar de kommunala förskolorna i Mariefred samsas under samma tak. Då slås förskolorna ihop för att lärare och barnskötare ska kunna ta ut semester.
– Personalen har haft en tuff och pressad situation och behöver vila helt enkelt. Jag vet inte hur vi ska tillgodose det på annat sätt, säger rektorn Anders Gustafsson som ansvarar för de fyra berörda förskolorna i Mariefred.
För vårdarbetaren och tvåbarnsmamman Jasmine Stenbom blir sammanslagningen ytterligare ett stressmoment i juletider. Själv kommer hon att behöva jobba de kommande veckorna.
– Det blir stressigt, nu måste man fixa barnvakt. Deras farmor och mormor jobbar ju också.
Hennes två barn går vanligtvis i Nyponets förskola. Att lämna dem på Marielund är inget alternativ för henne. Dels för att hon inte har bil. Hon hinner inte ta dem till förskolan som ligger tre kilometer utanför centrum innan hennes jobbpass börjar klockan 7. Dels tycker hon att det inte känns säkert. Som hemtjänstanställd är hon extra noga med att inte få in smittan hemma.
– Barnen är ju vana vid sina baciller, men ska de blandas med andra blir det säkert mycket mer sjuka, säger hon.
Samma sak gäller för personalen, anser hon.
– Det känns dumt att blanda olika vuxna som inte brukar träffas.
Anders Gustafsson anser att sammanslagningen kan göras på ett smittsäkert sätt.
– Vi gör mycket för att begränsa riskerna för smittspridning, säger han.
Alla barn blir hänvisade till Marielundsförskolan från och med jul till den 7 januari. Där ska det enligt hans planering finnas fyra små förskolor i en byggnad. Personal från respektive förskola ska finnas på plats, så att barnen tas omhand av bekanta ansikten. Lokalerna och även gården blir uppdelade för att minimera kontakt förskolorna emellan.
Men Jasmine Stenbom är ändå tveksam kring möjligheterna att förebygga smittspridning.
– Till en viss gräns kommer det säkert att funka. Men det kommer inte gå att särskilja på vare sig fröknar eller barn helt och hållet.
Hon har dock full förståelse för förskolepersonalens situation.
– Det är klart att de också behöver ledighet. Men jag jobbar inom vården, där är det ingen självklarhet att man är ledig under julen. Jag kan tänka mig att det inte kommer att vara så många barn, det hade säkert gått att lösa på de respektive förskolorna.