Där samlades ett tiotal Mariefreds- och Strängnäsföräldrar som har barn i såväl kommunala som fristående skolor inom kommunens gränser.
Flera av barnen har ADHD eller Aspergers syndrom, vissa har båda diagnoserna. Utöver det gör svårigheter att läsa, skriva och räkna att de flesta har stora kunskapsluckor. Några mår mycket dåligt.
– "Mamma, jag lever bara för dig. Om jag inte fanns skulle du slippa alla problem". Så ska inte ett barn behöva tänka eller säga, säger en av de föräldrar som tidningen har intervjuat.
Föräldern berättar om skolsituationen för sitt barn, som fick en dubbeldiagnos i tidig ålder. Tidigare hjälpte en assistent eleven att ta sig genom skoldagen, men inte längre. Med assistenten som stöd för strukturer och rutiner gick det bra i skolan. Men utan assistenten som en högerhand är det som att barnet slits sönder, beskriver föräldern.
– Nu jobbar mitt barn för att överleva dagen i stället för att gå till skolan och lära sig saker.
Vid flera tillfällen har barnet varit sjukskrivet från skolan.
– Hela livet påverkas. Vi som föräldrar måste också vara hemma och "vakta" vårt barn så att inget händer, berättar föräldern.
Berättelserna i Biohuset vittnar om en upplevelse av att det blivit allt svårare att få extra stöd för barnen i skolan, så kallat "tilläggsbelopp för extraordinära stödåtgärder". Några av deltagarna beskriver sig som "den där jobbiga föräldern", som har ägnat mycket tid och stor kraft åt att strida för de rättigheter de anser att deras barn har. Alla berättar om anmälningar till Skolinspektionen, Diskrimineringsombudsmannen eller Justitieombudsmannen.
Birgitta Elvingson, Mariefredsbo och före detta ledamot i barn- och utbildningsnämnden på Mariefredspartiets mandat, går i spetsen för nätverkets kamp för rätten att få barnens behov tillgodosedda.
– Skär man ner på barnen som har det allra svårast så drabbar det alla andra barn. Våra barn påverkar skolsituationen för hela klassen, säger hon.
Att inte lägga pengar på barn med behov av extra stöd är, enligt Birgitta Elvingson, ett kortsiktigt sätt att spara pengar.
– Det finns en risk att barnen som inte klarar skolan hamnar hos socialen senare i livet. Det är kopplat till stora samhällskostnader, säger hon.
Birgitta Elvingsson har själv ett barn med Aspergers syndrom, som inte har beviljats extra stöd. Birgitta Elvingson är egen företagare. Inte heller hon har kunnat arbeta heltid det senaste året, då hon känt sig tvungen att själv vara det stödet för sitt barn.
– Vad kostar det Strängnäs kommun i förlorade skatteintäkter? Om jag kunde jobba så hade det gett kommunen pengar som skulle kunna användas till det stödet. Då hade varken jag eller mitt barn behövt må dåligt, säger hon.