Flera skolor i Strängnäs kommun har blivit utsatta för skadegörelse den senaste tiden.
Förra helgen krossades ett 70-tal fönster på Stallarholmsskolan och en bit därifrån förstördes två kortterminaler på Mariefreds skola.
Och en av många föräldrar som oroar sig över utvecklingen är Fredrik Blomqvist, som har sin son i årskurs ett på Mariefreds skola.
– Många skriver att man är upprörd, förvånad och ledsen, den typen av känslor. Jag skulle vilja dra det mycket längre, skolan är samhällets viktigaste institution. Och systematisk skadegörelse av den här typen är ett angrepp på hela samhället och skolan i synnerhet. Att krossa 60-70 glassrutor är inget pojkstreck, det är brottslighet, säger han och fortsätter:
– Om man ser det som ett angrepp mot samhället måste man bemöta det som ett angrepp mot samhället. Jag tycker att man har en alldeles för undfallande attityd mot den här typen av beteende. Det är som att man kastat en vattenballong på någon, men det här är mycket allvarligare än så. Därför behövs det en helt annan typ av allvar i bemötandet.
Nyligen gick kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) ut och meddelade att kommunen vill införa kameraövervakning på skolorna. Fredrik Blomqvist tycker att det är bra, men tror inte att det är lösningen på hela problematiken.
– Det snackas ofta om hur mycket pengar det kostar att laga. Men den här typen av skadegörelse och kostnaden för det är ingenting mot hur det skadar den mellanmänskliga tilliten och förtroendet för de offentliga institutionerna. Det är två ovärderliga värden som inte ens går att mäta i pengar, säger han.
I stället tror han att ett större engagemang från lokalsamhället kan minska skadegörelsen.
– Det är mycket rop på fler fritidsgårdar, att det är för lite att göra och att det är politikernas fel. Men de här som krossar 60-70 rutor förra helgen, tror vi att de skulle sitta och spela fia med knuff på en fritidsgård nästa vecka om det bara fanns personal där?
– Om vi har problem måste vi göra något annorlunda. Vi kan inte lägga tio miljoner kronor till på att göra samma sak. Och jag har inget färdigt recept, men jag vet att lokalsamhället och hur vi alla agerar är avgörande. Vi måste börja se på de som gör det här som vårt allas gemensamma ansvar och agera för att skapa och skapa och upprätthålla de normer och regler vi vill ha, säger Fredrik Blomqvist.