Ett drygt tjugotal barn fick inte plats i Mariefredsskolan inför höstens skolstart. Majoriteten av dem bor i det relativt nya bostadsområdet Marielund, på vägen ut mot Läggesta. Men skolan de fått tilldelad ligger i Stallarholmen, 40 minuters bussresa bort.
– Jag grät när vi fick beskedet i slutet av mars, och det var nog många med mig som gjorde. Helt plötsligt visste man ingenting om framtiden. Vi har kompisar här, barnen har kompisar här och så kommer det här som ett slag i magen, säger Malin Trygg, en av föräldrarna i den grupp som startats för att försöka få till en lösning för barnen.
– Kommunikationen runt det är ju också helt galen. De hade nog tjänat på att prata med föräldrarna och inte bara skicka ut ett placeringsbesked med posten, fortsätter hon.
– De flesta av oss kände att livet rasade när antagningsbeskedet kom i slutet på mars, säger My Fröberg.
Föräldrar till ungefär femton barn gick efter beskedet ihop mot kommunen för att försöka få till en förändring av skolbeslutet.
– Vi är väldigt lösningsorienterade och kör den här enade linjen tillsammans, säger Malin Trygg och berättar att alla hade sökt Mariefredsskolan i första hand och några Åkersskolan i andra hand. Ändå blev alla placerade i Stallarholmsskolan.
Joakim Olsson flyttade hit med familjen från Nykvarn 2019, My Fröbergs familj lämnade Stockholm för Stallarholmen 2019 men flyttade till Mariefred 2021 för att få ihop logistiken. Malin Trygg och hennes familj kom till Marielund från Stockholm 2019.
– Merparten av föräldrarna i gruppen pendlar åt Stockholmshållet. De flesta åker härifrån, men inte till Stallarholmen, säger My Fröberg och lägger till att beslutet skulle tvinga dem att köpa ytterligaren en bil eller sitta 160 minuter på bussen varje dag.
Familjerna har i många fall valt att ha bara en bil i hushållet just för att Marielund marknadsförs som nära till allt.
– Att skicka våra barn till Stallarholmen är ju inte rätt, vi har längst till den skolan i hela orten. Det är till och med barn ute på Hedlandet som fått plats i Stallarholmen. Närhetsprincipen som man ska följa gäller ju då bara vissa barn. Inte allas barn, konstaterar Malin Trygg.
Kenneth Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger så här:
– Det kan också handla om andra aspekter än närhetsprincipen, såsom syskonförtur. Vi hade vid tillfället fyllt den nya förskoleklassen i Åker, och då var Stallarholmen nästa skola i ordningen för dessa barn.
Reglerna för skolskjuts medger linjebuss till Stallarholmen, och bara i direkt anslutning till skoldagen som för förskoleklass är klockan 8 till 13.
– Vi får inte ihop vardagen med att köra våra barn till och från Stallarholmen, det är omöjligt, säger Joakim Olsson och tillägger att alternativet med linjebussen inte fungerar heller för så små barn, som behöver fritids och därmed inte får någon skolskjuts alls hem.
– Någon har inte gjort sitt jobb här, men politikerna säger att de måste lita på sin förvaltning, säger My Fröberg.
Många av föräldrarna i gruppen har överklagat sitt skolbeslut och tittat på lösningar för hösten.
– Det har varit väldigt tufft men vi har hittat styrka och blev väldigt organiserade inom vår grupp, säger Malin Trygg och berättar att man gemensamt begärde ett möte med ansvariga politiker, det vill säga Kenneth Larsson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande samt kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).
På mötet öppnade politikerna upp för plats på Åkerskolan som förvaltningen tidigare hävdat var full.
– Vi förstärkte med ytterligare en klass i Åker för att möta upp de här föräldrarna, säger Kenneth Larsson.
– Vi kan tänka oss det i några år, men vill också ha en garanti för en mer långsiktig lösning. När Läggestaskolan är klar måste våra barn få plats där, säger Malin Trygg.
My Fröberg vill att barnen så småningom ska kunna ta sig till och från skolan själva.
– Vi bor inte kvar om de ska gå ettan till nian i Åker.
Kenneth Larsson (M), tycker att man har haft en bra dialog med föräldragruppen.
– Vi skulle ha tagit större hänsyn i det första beslutet. Då gick vi förmodligen mer på skolperspektivet än på föräldraperspektivet, det måste man erkänna.
Familjerna är ändå överens om att den här lösningen ger dem en tillfällig frist.
– Nu kan vi andas över sommaren, men sen måste vi följa upp det här. Alla här i området oroar sig för framtiden, säger Malin Trygg.