Cecilia Eriksson skickade in samtliga handlingar till Försäkringskassan i början av juni för att allt skulle vara i sin ordning när sonen Alexander föddes i augusti.
Hon fick bekräftat av en handläggare att alla dokument som behövdes kommit in. Ändå blev det problem.
Det första var att hon fortfarande var inskriven på arbetsförmedlingen, ett problem som var lätt att lösa. Det andra var att Försäkringskassan inte visste hur de skulle räkna ut hennes ersättning.
Myndigheten visste nämligen inte vilken anställning de skulle basera försäkringen på, ett sommarjobb eller den senaste fasta anställningen, och handläggningen drog ut på tiden.
Till slut bad hon om att få lägsta ersättning, runt 4 000 kronor. Men räkningarna lades på hög och hon hade inte råd att betala alla.
- Jag ringde och sa att jag höll på att bli vräkt. Men de hade ingen förståelse för att jag var tvungen att köpa blöjor och kläder till min son. Det är omöjligt att klara sig på 4 000 kronor, berättar Cecilia Eriksson.
Ett stort problem var att de inskickade handlingarna försvann på Försäkringskassan. Det hände tre fyra gånger. Och Cecilia Eriksson fick skicka in dem igen.
Fick du någon förklaring till att de försvann?
- Nej, inte mer än ”är du säker på att du skickat in dem?”
Till slut JO-anmälde Cecilia Eriksson Försäkringskassan. Detta berättade hon i ett samtal och dagen efter ringde en handläggare upp och sade att utredningen var klar.
- Jag önskar att jag sagt det redan i augusti, säger Cecilia Eriksson.
Den 23 november, drygt tre månader efter att Alexander föddes, betalades den första korrekta ersättningen ut.
Försäkringskassan menar att de inte uttalar sig i enskilda fall, men att myndighetens handläggningstid är 30 dagar så tillvida att ansökan är komplett.
- Det åtagandet håller vi väldigt bra, säger Susan Ottosen, pressekreterare på Försäkringskassan.
JO, Justitieombudsmannen, får in mellan 600-700 anmälningar mot Försäkringskassan varje år. Senast den 17 januari ska Försäkringskassan ha inkommit med ett svar till JO.