Privatpersoner och företag engagerar sig i Ankholmen

Ännu finns inga klara besked när det gäller Ankholmens framtid – men det tycks finnas en vilja att rädda det uppskattade inslaget i Mariefred.

"Vi är många som är beredda att hjälpas åt", tror Mariefredsbon Dag Bremberg (i mitten). Krögaren Fredrik Åström (till höger), som renoverar Baderskan för att skapa ett spa, uppskattar Ankholmen. Men hans företag kommer inte ta över den skötsel som företrädare för Hammargärdets sjövattenförening har utfört i många år.

"Vi är många som är beredda att hjälpas åt", tror Mariefredsbon Dag Bremberg (i mitten). Krögaren Fredrik Åström (till höger), som renoverar Baderskan för att skapa ett spa, uppskattar Ankholmen. Men hans företag kommer inte ta över den skötsel som företrädare för Hammargärdets sjövattenförening har utfört i många år.

Foto: Camilla Lillsebbas, Janeric Furbacken, Joakim Serrander

Mariefred2022-11-19 20:03

Situationen måste gå att lösa. Det var Mariefredsprofilen Dag Brembergs spontana reaktion när han läste om Ankholmens osäkra framtid, som en följd av att möjligheten att lägga en båt i sjön vid Baderskan försvinner.

– Stan är ju full av engagerade människor, många med båt. Jag själv har en liten båt med snurra. Kanske kan vi samlas och prata om hur vi kan lösa det här? undrar han.

undefined
Dag Bremberg bor i Mariefred sedan många år, och har tidigare varit aktiv i det tidigare lokala partiet Mariefredspartiet. Arkivbild.

De som sköter om Ankholmen i dagsläget brukar lasta ankhus med mera i sin roddbåt när den står på trailern, då föremålen är tunga och otympliga. Sedan lägger de i båten vid Baderskan, med alla saker ombord, och ror ut till holmen ett stenkast ut i sjön.

– Vi kanske kan hjälpas åt och lyfta i grejerna från kajen? funderar Dag Bremberg.

Ett erbjudande om lån av båt från företaget Våg, som har sina hyrbåtar alldeles i närheten, finns också:

– Om någon vill ta på sig att sköta om ön står våra båtar till gratis förfogande, hälsar företrädarna Robert Lundberg och Johannes Jacobsson.

Jan Claesson från Hammargärdets sjövattenförening, som skött om Ankholmen fram tills nu, uppskattar engagemanget men menar att det är en enklare typ av eka eller snipa som måste användas eftersom det finns pålar och kättingar under vattnet vid holmen.

– Jag ska ringa runt och kolla lite vad det är för båtar det handlar om, säger han.

Som tidningen har berättat tidigare har Strängnäs kommun inget intresse av att överta ansvaret för Ankholmen, trots att bilder på det lilla huset, dasset, staketet, flaggstången och livbojen används i information om Mariefred som sommarort. 

undefined
Fredrik Åström och bolaget Smock förvaltning utvecklar Baderskan till spa. Arkivbild.

Krögaren Fredrik Åström, som ska renovera Baderskan till ett spa, kallar Ankholmen för ett "väldigt trevlig inslag i Mariefredsidyllen". Men hans besked är att Svenska kulturpärlor, som driver även Gripsholms värdshus, inte kommer att ta över skötseln:

– Vi tar hand om och är värd för tiotusentals gäster varje år, dock ej ankor eller andra flygfän.

Dag Bremberg uppskattar den mångåriga traditionen, och särskilt att det fram tills alldeles nyligen varit hemligt vem eller vilka som varje vår gjort i ordning den lilla holmen åt fåglarna i området.

– Det har känts lite mystiskt, och så är det fint att folk gör saker utan att ta någon ära av det. Det är jättekul med gemensamma traditioner, och om det finns risk att det läggs ner så tror jag att vi är många som är beredda att hjälpas åt, säger Dag Bremberg.

Karta: Ankholmen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!