– Jag förstår att många Mariefredsbor reagerar på förändringen och oroas över att det inte längre finns något konditori i huset, påpekar Anna Kruus.
Det är en slump att Anna Kruus i-dag står i byggdammet på gamla Fredmans konditori. Men när Fredmans var till salu såg hon den som en utmaning att starta eget.
Erfarenhet från restaurangbranschen tar hon med sig bland annat från Solliden i Stockholm och Slottspaviljon. Hon är utbildad marknadsekonom, har tidigare jobbat inom reklambranschen och nu senast med ekonomi inom familjeföretaget Kruus Bygg.
– Mariefred saknar en naturlig träffpunkt för ortsbor och turister och den vill jag försöka skapa, berättar Anna Kruus.
Lokalerna ska omdisponeras för att ge en större yta åt gästerna. Målningarna är borta, kakelugnen, som tidigare doldes av matskyltar, har tagits fram och väggen mot bageriet har försvunnit. Golvet består av stora granit- och sandstensplattor och inredningen är svart och vit med röda färgklickar i form av barstolar. Glasskiosken intill caféet fortsätter sin verksamhet, men ska först genomgå en omfattande renovering.
– Jag vill betona att det är ett matcafé med en fransk bistrokänsla, påpekar Anna Kruus som förutom bakverk ska servera lunch med smörgåsar, sallader, grytor och soppor. Det bjuds på mycket ekologiskt och närodlat med färskt bröd. Dessutom blir lördagar tårtdagen med speciella Mariefredstårtor.
Läs hela artikeln i torsdagens papperstidning.