Fredrik Åström om middagen på slottet: "Vackra miljöer"

"Jätteroligt att uppmärksammas på det här sättet". Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor med Gripsholms värdhus, mådde gott dagen efter representationsmiddagen på slottet i Stockholm.

Johanna Battaroff och Fredrik Åström har just anlänt till torsdagskvällens representationsmiddag på slottet.

Johanna Battaroff och Fredrik Åström har just anlänt till torsdagskvällens representationsmiddag på slottet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Mariefred2022-10-01 18:33

Tillsammans med sambon Johanna Battaroff, marknadsansvarig i koncernen, fanns han med på den digra gästlistan till årets andra representationsmiddag som hölls den 29 september.

– Det här är något vi vetat om i kanske tre veckor, berättar Fredrik Åström.

Bland kungaparets gäster i torsdags fanns representanter för regeringen och dess kansli, riksdagen, myndigheter, forskning och vetenskap, näringsliv, idrott och kultur med flera.

undefined
På kungens representationsmiddag deltog bland andra konungen själv, kronprinsessan Victoria och prins Daniel, fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl och hennes fru Sabine Willms samt Fredrik Åström och Johanna Battaroff från Mariefred.

Fredrik Åström och Johanna Battaroffs namn hittades under den sistnämnda kategorin.

– Svenska kulturpärlor och Kungliga hovstaterna har haft ett långvarigt samarbete, svarar Fredrik Åström på om frågan varför han tror att just han fick en inbjudan.

Har du och Kung Carl XVI Gustaf träffats tidigare?

– Ja, det stämmer.

undefined
Kungliga slottet i Stockholm.

Har du varit på Kungliga slottet förut?

– Ja, men aldrig som gäst. Det är otroligt vackra miljöer. Bland annat fick vi dricka kaffe med avec i salongen.

Dessförinnan hade en fyrarättersmiddag, som någorlunda kortfattat bestod av terrin på jordärtskocka, mjölkpocherad norsk sej, stekt skånsk anka och hösthallon med bittermandelkala, avnjutits.

– Det var god mat och goda drycker, säger Fredrik Åström.

– Att uppmärksammas på detta sätt av kungahuset är jättekul.

undefined
Grand hôtel där Fredrik Åström och hans sambo övernattade efter den fina middagen ligger mitt emot slottet. Här jobbade Svenska kulturpärlors nuvarande vd under flera år.

Hur firar ni händelsen vidare?

– Vi bodde över på Grand hôtel, där jag under flera år hade min arbetsplats. Fredagen tog jag ledigt, men helgen blir intensiv med fulla slott och herrgårdar.

Meny på kungamiddagen

Terrin på jordärtskocka, brynt smör, tryffelvinaigrette och hasselnötter

Mjölkpocherad norsk sej med blåmusslor, hjärtmusslor, jalapeño och bräserad fänkål

Stekt skånsk anka med pumpa, kantareller, ingefära och citrussky

Hösthallon från Gotland med bittermandelkaka, rosor och hibiskus

Karta: Kungliga slottet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!