Samtalsledare är Bie Seipel, från Den nära matens vänner, som är konsumentstråket i Sörmlands matkluster, som tillsammans med biblioteket arrangerar evenemangen.
– Biblioteket i Mariefred frågade oss om vi kunde göra liknande samtal igen. Det är väldigt roligt att de visar intresse, då det är en så viktig fråga, säger hon.
För två år sedan höll föreningen föreläsningar i samma lokaler.
– Det var mer en inledning, vi utforskade ämnet. Det var en skaplig uppslutning, jag tror att det blir bättre i år, säger Bie Seipel.
Hon tycker att det diskuteras för mycket om den offentliga maten, den som serveras i skolor, på äldreboenden och förskolor. Men det vi handlar privat glöms ibland bort.
– Nästan alla samtal om mat handlar om den offentliga, den består av en sådan liten del av vad som äts. Vi måste börja prata mer om vad vi handlar i affären, den privata maten som står för nästan 80 procent av vårt matintag.
Matfrågan har varit på tapeten länge.
– Den är ständigt återkommande, men blir bara viktigare. Konsumenter ska veta vad de stoppar i magen, säger hon och forsätter:
– Har vi närproducerad mat kan man åka ut till bonden och fråga hur han eller hon odlar sina grönsaker.
Samtalen kommer att hållas på måndagskvällar med start sista måndagen i september.
– Jag ser fram emot att Peter Eklunds samtal om skillnaden mellan hur mycket som odlas jämfört med vad vi faktiskt äter och behöver. Sen Gustav Öhman från Taxinge krog, han ska berätta hur man tar vara på råvaror och får fram fantastiska smaker. Han är en riktig stjärn, säger Bie Seipel.