Kanske beror det på kunskapsbrist och tidsbrist, för trots att matlagning har slagit igenom stort i tv-program och tidningar har våra egna råvaror, det som kan produceras i Sverige och helst i närområdet, hamnat i skymundan. Det menar Den nära matens vänner.
– Det är därför vi anordnar workshops, man behöver inte köpa exotiska grönsaker för att göra en god middag, säger kursledaren Ulla Troëng, som i stort sett är självförsörjande på de grönsaker hon odlar i trädgården.
Devisen är alltså att laga mat av de råvaror som kan odlas i närområdet under säsongen. Vad man slipper är stora miljöpåfrestningar, man vet vad man får i sig och man säkrar tillgången på mat i tider då naturkatastrofer kan skära av tillförseln. Så låter filosofin. Men det finns ett stort men.
– Man kan se i nästan varje matspalt att vi ska äta mer grönsaker, att kött och fisk ska vara tillbehör, och så pratar man om närodlat. Men i Sörmland finns nästan inget närodlat, det som produceras säljs på Bondens marknad och det är inte mycket, säger Bie Seipel.
De menar att som konsument kan man påverka den lokala handlaren, man kan efterfråga närodlat eller i varje fall grönsaker och frukt från Sverige. På så sätt kan landsbygden också gynnas.
– Nu köper folk jättemycket sötpotatis från USA, man har ingen aning om vad vi själva har, säger Bie Seipel.
Det är detta som de vill råda bukt på. På bordet framförd dem ligger morötter från Gotland, som workshopen i februari kommer att handla om. I mars är det rödbetan som står i fokus för matlagning.
– Vi ska experimentera lite också. Ingen morot smakar exakt som en annan, och beroende på om man river, ugnsbakar eller hur man tärnar den, är smaken olika, säger Ulla Troëng och skär en morot på lite olika sätt som en illustration.
Bie Seipel hoppas att kurserna är ett sätt sprida kunskap och få folk att efterfråga svenska råvaror. Drömscenariot är att konsumenter ringer LRF och efterfrågar närodlat.
– När man äter efter säsong får man också en helt annan aptit och glädje, säger Bie Seipel.
– Att ugnsbaka gula, orangea och lila morötter med olivolja och timjan är också jättevackert, säger Ulla Troëng.