Gemensamma insatser på Callanderska gården räddar lokalhistoria

Byggnadsvårdare har samlats på Callanderska gården, för att lära sig mer om att mura och putsa med lerbruk. Renoveringen av bodlängan går sakta framåt, utan att kosta hembygdsföreningen för mycket.

Vy från Kyrkogatan.

Vy från Kyrkogatan.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2019-05-23 19:15

Lerbruket består av en del blålera uppgrävd ur Marielundsfjärden, tre delar sand, två delar halm och lite hästgödsel. Med det som kitt sätts tegelbit för tegelbit tillbaka. Bodlängans vägg ut mot Kyrkogatan håller på att byggas upp på nytt, efter att de ruttna bottensyllarna har bytts ut.

Invändigt har väggarna putsats med ungefär samma blandning; men i stället för halm är det hästhår som fungerar som armering i den gråbruna smeten.

En stor del av arbetet utfördes av 13 glada amatörer den gångna helgen, som alla anmält sig till Sörmlands museums kurs i så kallad lerklining.

­– Nästan alla har köpt ett gammalt hus som behöver renoveras, och vill göra det på gammalt vis, berättar Lennart Ekengren från Mariefreds hembygdsförening som disponerar Callanderska gården.

Renoveringen av det gamla djurstallet som fungerar som museum startade i höstas. Föremål som använts av lokala hantverkare i olika skrån ska kunna visas upp på nytt ­– i en byggnad som ska hålla i sekler framöver.

– Jag känner mig väldigt tillfreds över att ha fått vara med och rädda det här huset. Det är ovärderligt för Mariefred, säger Lennart Ekengren.

Att låta den gamla stadsgården vara platsen för ett byggnadsvårdsläger är ett sätt för hembygdsföreningen att spara på pengarna. Det – och att Mariefredsföretag på olika sätt hjälpt till inom sina områden, utan att ta betalt ­– gör att det finns en del pengar kvar i den renoveringsfond som inte minst privatpersoner har bidragit till, sedan hembygdsförningen larmat om gårdens renoveringsbehov.

– Det tar lite mer tid, men samtidigt är det väldigt roligt att göra det tillsammans på det här sättet, säger Lennart Ekengren.

Under hösten har det också gjorts arkeologiska grävningar på gårdsplanen, i hopp om att finna spår av kartusianklostret Pax Mariae. Vad som tros vara en del av en klostermur hittades vid äppelträden i trädgårdens nedre del, och hörnet av en byggnad vid det stora päronträdet i mitten av gården. Om detta ska arkeologen Lars Norberg berätta mer, under en föreläsning i höst.Callanderska gårdens museum öppnar helt för säsongen den 27 juni, kaféet den 5 juli. Redan den 25 maj hålls en gårdsauktion på Callanderska och under ångans dag den 1 juni finns där kaffeservering. Bland sommarens andra programpunkter kan allsång den 10 juli nämnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om