Från och med den 1 april inför Gripsholmsskolan distansundervisning för elever i årskurserna 6–9, beslutade huvudmannen Ulf Jonströmer och rektor Nina Lidfors på söndagen.
– Jag har väntat på ett regeringsbeslut om saken, då jag tycker att argumenten för att stänga är tunga. Nu när vi fått chansen att fatta ett eget beslut om stängning så vill vi göra det snarast, säger Ulf Jonströmer.
Han syftar på den särskilda förordning som regeringen fattat beslut om, som ger huvudmän möjlighet att i vissa fall besluta om tillfällig stängning.
Bestämmelserna får tillämpas i fem olika situationer. Att en så stor andel av personalen är frånvarande att det inte går att bedriva verksamheten är en, att motverka smittspridning en annan – dock efter samråd med smittskyddsläkare. Att det finns en oro bland elever eller vårdnadshavare är inte ett skäl för att stänga, klargör Skolverket.
– Vi har vägt in ett antal faktorer i vårt beslut. Framför allt känner vi ett socialt ansvar för att inte bidra till spridningen, säger Ulf Jonströmer.
Nina Lidfors berättar att omkring 25 lärare och 200 elever dagligen har varit frånvarande de senaste veckorna. Men även hon hänvisar till "den sammantagna bedömningen av situationen" inför beslutet att stänga en del av skolan.
– Om Skolverket eller någon annan myndighet efterfrågar anledningarna till vårt beslut, så kommer jag att redovisa dem där och då. I vissa fall har det med personlig integritet att göra, säger hon.
Har ni haft kontakt med smittskyddsläkare inför beslutet?
– Nej. Vad jag vet har vi inga konstaterade fall av viruset på vår skola.
Det är i detta skede årskurserna 6–9 som ska distansundervisas. De äldre eleverna har tillgång till egna datorer, och anses ha den mognad och de färdigheter som krävs. En plan för arbetsgången på distans har tagits fram.
Skolan kommer att hålla öppet för högstadieelever med föräldrar som arbetar inom samhällsviktiga funktioner, och för elever med särskilda behov av stöd.
– Det behövs inga diagnoser eller intyg eller så, utan alla som bedömer att de behöver hjälp för att klara undervisningen är så klart välkomna till skolan, säger Nina Lidfors.
Elever i F–5 ska alltså gå till skolan som vanligt, men Gripsholmsskolan köper just nu in nya datorer som ersätter de datorer som stals från låg- och mellanstadiet strax före läsårets start.