En ny F–9-skola ska byggas i Läggestaområdet. Den skolan vill företrädarna för fristående Gripsholmsskolan i Mariefred driva, helt eller delvis.
– Vår skola är full, Mariefreds skola är också full och det byggs mycket nytt. Vi har länge förstått att det behövs en skola till i området. När kommunen började prata om att bygga så knackade vi på dörren, säger Gripsholmsskolans ägare och grundare Ulf Jonströmer.
Uppvaktningen har resulterat i ett par möten, bekräftar kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Kenneth Larsson (M).
– Samtalen har varit bra. Vi vet att Gripsholmsskolan gör ett fantastiskt arbete. Den som ska vara huvudman för skolan måste kunna säkerställa att de elever som bor i närområdet kan gå där. Det är avgörande för huvudmannaskapet, säger Jacob Högfeldt.
Vem som ska driva den framtida skolan är ett beslut som ännu inte har fattats, understryker Kenneth Larsson, bara att det ska byggas en skola. Även han framhåller närhetsprincipen.
– Vi har ett ansvar att bereda plats för de som bor i närområdet. Den kravställningen har vi framfört, vi har frågat hur Gripsholmsskolan skulle kunna erbjuda den lösningen. Det är ju inte ett normalt sätt för en friskola att jobba, säger Kenneth Larsson och tillägger att fler aktörer har visat intresse för att driva den nya skolan.
Gripsholmsskolan startade med totalt 40 elever i årskurs 1 och 2 hösten 2009. Successivt har skolan byggts ut, till att i dag omfatta drygt 480 elever i två klasser per årskurs upp till årskurs 9 samt 120 barn i åldrarna 3–6 år i förskola. Klasserna består av maximalt 24 elever och i alla klassrum upp till årskurs tre finns en stödperson, utöver läraren.
– Vårt löfte till alla elever är att de ska gå ut nian med godkänt betyg i alla ämnen. Allt annat är ett svek mot barnen, säger rektor Nina Lidfors.
Löftet har infriats två läsår. Övriga år har andelen elever som godkänns i ämnen legat över 90 procent, visar statistiken.
– Lärarna slår knut på sig själva och erbjuder lovskola och andra insatser när vi märker att en elev riskerar att inte bli godkänd, säger Nina Lidfors.
Enligt henne har Gripsholmsskolan haft ett högt söktryck från start. Antalet barn i kö har stadigt ökat – i nuläget summeras de till 1 958.
Närhetsprincipen finns inte bland Gripsholmsskolan nuvarande ansökningskriterier. Barn som kommer från Gripsholms förskola har förtur, sedan antas barn som redan har syskon på skolan och därefter gäller tiden räknad från datumet då barnet anmäldes till kön.
Gripsholmsskolans intresse för att driva den planerade skolan i Läggesta, och kommunens motfråga gällande närhetsprincipen, är något som kan komma att diskuteras på ett möte nästa vecka, tror Kenneth Larsson.
– Det är ett sedan tidigare planerat verksamhetsbesök, ett besök jag gör hos alla kommunens rektorer. Samtalen rör allehanda områden och rektorers utmaningar. På just nästa veckas möte kommer säkert också denna fråga att beröras, säger han.
Behovet av en ny skola i Läggestaområdet belystes redan 2017–2018, i samband med den utredning som senast förändrade kommunens grundskoleorganisation. I maj 2020 togs det första formella steget. I augusti 2021 beslutades att inriktningen skulle vara en F-9-skola med plats för 670 elever. Målet är att en ny skola ska stå klar 2025.