Dörren till växthuset bredvid Orangeriet slås upp och ut strömmar dofter av blomster och gröna blad. Värmen i växthuset är uppskruvad till tropiska grader i stark, men angenäm, kontrast till vad vi nordbor är vana vid. Nästan hela golvet innanför de tunna plastväggarna täcks av plantor. Trädgårdsmästaren Susanne Andersson går bort till andra kortänden längs den smala gången mellan plantorna. Hon plockar upp en liten blomma med mjukt gröna kronblad som hon berättar har en särskild anknytning till Gripsholms slott.
– Här har vi en orange gripsholmspelargon, säger hon och håller upp blomman samtidigt som hon ansar bort ett vissnat löv.
Gripsholmspelargonen är bara en av alla sorters växter som kommer att finnas till försäljning i Orangeriet under helgen. Gripsholms gröna helg bjuder på ett stint schema både lördag och söndag, vilket förste slottsuppsyningsman Timmy Cox vittnar om.
– Tanken är att visa Gripsholm i sin helhet vilket också är trädgården, parken, hjorthägnet och hela omgivningen. Helgens fokus ligger på allt det gröna med växter som till exempel historiska pelargoner, gripsholmsrosen och Gripsholms åkeröäpple, säger han.
Ympade äppelplantor kommer att kunna köpas för plantering hemma i trädgården. Det samma gäller slottets egen pelargon, den gula slottsrosen, mårbackapelargonen och andra växter som snötörel, salvia och knölbegonia.
Slottet är givetvis öppet under helgen och det går också fint att be trädgårdsmästarna om odlingstips.
– Vi har trädgårdsvandringar med vår trädgårdsmästare Andreas Larsson. Det sker på slottsholmen och han kommer att ge den historiska bilden av hur det har sett ut här fram till i dag, säger Timmy Cox.
Väster om slottet finns det välkända hjorthägnet med en stor flock dovhjortar.
– Hjortskötaren Lars Eklund guidar en safari i hjorthägnet. Han kommer att berätta om hägnets hela flora och fauna och inte bara om hjortarna. Det ska handla om alla invånare i hägnet, djur, insekter, fåglar och växter.
Helgen avrundas med konsert i Rikssalen med Arja Saijonmaa och orkestern Astoria.