För någon månad sedan minglade högstadieeleverna i studiehallen med äppelmust i finglas och salta pinnar att knapra på, när skolans nya rektor plötsligt kom infarande på sin Harley Davidson.
– Jag försökte få de biträdande rektorerna att komma in på häst och i kajak men vi fick inte till det, säger han och skrattar.
Dagen då skolan fylldes med elever har varit den roligaste hittills, säger Eric Rudholm som har jobbat sedan den 3 augusti. Den första tiden var det ensamt på skolan, någon vecka innan eleverna kom började lärarna. Då fylldes dagarna med halvtimmeslånga möten med var och en.
– Jag har fått ansikte på alla och de har fått berätta lite om sig själva. Samtidigt blir det som en kompetensinventering.
Lärarnas fokus på elevernas bästa är en gemensam nämnare som har framträtt efter de många samtalen, tycker Eric Rudholm. Han har fått uppfattningen att många lärare vill göra något extra, något utöver det som egentligen förväntas.
– Det kan vara alltifrån att göra något särskilt på högtidsdagar till att lägga in mer elevtid för att hjälpa de som behöver extra stöd. Det tyder på hög arbetsmoral.
Även Eric Rudholm är lärare i grunden. Han arbetade som lärare på flera skolor i Botkyrka kommun innan han blev rektor för Fittjaskolan. Där drog han igång ett tätt samarbete med näringslivet och införde tydliga profiler för skolan, berättar han och säger stolt att elevernas betyg förbättrades under hans tid på skolan.
– Sedan rekryterades jag till Nyköping för att göra om det som jag hade gjort på en skola i en hel kommun.
Som grundskolechef slog Eric Rudholm samman kommunens fyra högstadieskolor till en enda. Dels för att förbättra integrationen, dels för att göra den kommunala skolan mer attraktiv i konkurrensen med friskolorna. Han utsattes för viss kritik från lärare och skapade rubriker i lokaltidningen under den här tiden, men även i efterhand är han nöjd med sin insats.
– Innan vi gjorde om gick i princip alla barn med ett annat modersmål på en skola medan alla med svenska som modersmål gick på andra skolor. Efter hade vi 18–20 procent elever med utländsk bakgrund i alla klasser, säger han om den integrationsmodell som flera kommuner har fått upp ögonen för.
2014 sa han upp sig, arbetade därefter som skolkonsult en period innan han blev tipsad att söka jobbet på Mariefreds skola. Av vem säger han inte men på frågan om Inger Pripp – fram tills nyligen Strängnäs kommuns utbildningschef, som även hon har arbetat som rektor i Botkyrka kommun – hade något med saken att göra säger han "nej".
Interaktionen med unga människor är det roligaste med att jobba inom skolan, tycker Eric Rudholm.
– Efter de här första mötena med lärare, elever och föräldrar kommer jag behöva jobba administrativt i några veckor. Sedan ska jag ut och besöka klasser, vara med på lektioner och raster. Mitt jobb är att prata med elever och lärare och göra något bra av det jag får höra, säger han.
Något som Eric Rudholm har noterat är att Mariefreds skola är uppdelad på flera byggnader. En utmaning blir att skapa ett bättre flöde från förskoleklass till årskurs nio, utan att göra några fysiska ombyggnationer.
– Vi ska känna att vi är "en skola", säger han.
Eric Rudholm gläds åt den politiska ledningens besked om att satsa mer pengar på skolan; han vet att Strängnäs skolor har genomgått ett stålbad. En fråga som han prioriterar högt är insatser för elever som behöver särskilt stöd.
– Skulle jag fråga föräldrarna om vi fick låna deras kreditkort en vecka så skulle de vägra. Men de lämnar över det värdefullaste de har till oss i tio år. Det är en enorm tilltro till oss som skola.