Kanelbullens dag: "Doften sitter i ryggmärgen"

På Annas hembageri i Mariefred bakas det 1000 bullar till kanelbullens dag. "Kanelbullen är svenskens favoritfika, toppar alla listor", säger Robert Schweitz.

Anna Randolf Schweitz och Robert Schweitz på Annas hembageri gör tusen kanelbullar denna dag.

Anna Randolf Schweitz och Robert Schweitz på Annas hembageri gör tusen kanelbullar denna dag.

Foto: Sofie Axelzon

Mariefred2022-10-04 04:43

Den 4 oktober infaller kanelbullens dag varje år, och det är en dag som blir mer och mer populär enligt Robert Schweitz på Annas hembageri i Mariefred. 

– Fika ligger folk varmt om hjärtat, det är enkelt och trevligt och något de flesta kan unna sig. En demokratisk njutning, helt enkelt, säger Robert Schweitz medan han rullar bullar på löpande band för att hinna få färdigt de 1000 bullarna som beräknas gå åt.

Kanelbullar får enligt Robert Schweitz bara innehålla nio ingredienser, varken fler eller färre: mjöl, mjölk, socker, smör, ägg, kanel, kardemumma, salt och jäst.

undefined
Kanelbullens dag infaller den 4 oktober varje år och blir mer och mer populär.

– Bullar är ett bakverk som står för trygghet. Och i tider av oro som nu kan vi se att det avspeglas. Det är lite som mammas köttbullar, säger Anna Randolf Schweitz. 

– Doften sitter i ryggmärgen. Många har barndomsminnen från bullbak med mormor eller farmor, säger Robert Schweitz.

Men vad är tricket för att få till bra kanelbullar då? Enligt Robert är bra ingredienser med hög kvalitet avgörande, helst ekologiskt och närodlat om det är möjligt. Men det måste också få ta tid. 

undefined
Anna Randolf Schweitz och Robert Schweitz på Annas hembageri har brått att förbereda inför kanelbullens dag.

– De här tar tre dagar att göra. Första dagen blandar man fördegen, andra dagen görs degen färdig och bakas ut till bullar som sen får kalljäsa till dag tre då de gräddas. Det blir jättestor skillnad i smaken, jämfört med om man har för bråttom. 

– Har du inte tid att lägga på ett bra bullbak, gå till ditt lokala bageri. En bulle ska inte resa mer än från bageriet och hem, säger Robert. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!