Just nu dignar många äppelträd av frukt. På Ekhovs koloniområde är det många av lotterna som har äppelträd.
– Det är en gammal fruktträdgård här. Träden är gamla och man ser att det finns en tanke bakom hur de är planterade, ofta är det två av samma sort, säger Anita Eriksson, som själv har en lott.
Hon blev nyfiken på vad det finns för äppelsorter i koloniområdet.
– Jag började med mina egna träd och sen växte inventeringen. Jag har fått positiva reaktioner från de andra medlemmarna. Alla tycker att det är kul att veta vad det är för sorter, säger Anita Eriksson.
För att få reda på vad det är för äppelsorter har hon tagit hjälp av pomologer på Äppeldagarna på Julita gård, av pomolog som har varit på Hornuddens trädgård samt av amatörpomologen, och Strängnäsbon, Henrik Elmberg.
Det visade sig att det finns en variant av det klassiska sörmlandsäpplet Åkerö, nämligen Gripsholms Åkerö.
– Varianten är inte så vanlig. När man köper träd i dag står det bara Åkerö så jag har inte sett att man har förädlat Gripsholms Åkerö, berättar Henrik Elmberg.
Frågan är då vad som skiljer Gripsholms Åkerö från vanliga Åkerö.
– Färgen. Gripsholms Åkerö är mycket mörkare röd men smaken är det ingen stor skillnad på. Jag har hittat träd med Gripsholms Åkerö som är 80–100 år gamla. Jag har även hittat varianten i gamla trädgårdar i Strängnäs, säger Henrik Elmberg.
Han berättar vidare:
– Man hade en stor äppelodling på Gripsholm förr.
Inventeringen i Ekhovs koloniområde visade också att där finns äppelträd av sorterna Wealthy, Gul Richard och Himmelstalund.
– Himmelstalund är inte vanlig, det är sällan man stöter på den. Wealthy är inte heller jättevanlig men förekommer lite oftare. Gul Richard är en gammal sort som anses ha hög c-vitaminhalt.
I koloniområdet finns också Filippa, Transparente Blanche, Ribston, Signe Tillisch, Cox's Pomona och Oranie.
– Oranie är också en gammal sort. Kolonilotterna i Ekhov präglas av gamla sorter. Det intressanta är att medlemmarna i föreningen är duktiga på att vårda lotterna som är en del av kulturhistorien.
I Ekhovs koloniområde återstår några äppelträd där äpplena ännu inte har sortbestämts.
– De bedömningar man kan få är oftast på hösten men då är våra sommaräpplen ruttna. Men jag skulle önska att kunna göra inventeringen klar, säger Anita Eriksson.