Kungens dovhjortar undersökta – troliga djuret bakom attackerna

Tre dovhjortar hittades döda i Hjorthagen vid Gripsholms slott, varav två utan huvud.
Vi följde med när Ingemar Parck från Länsstyrelsen undersökte dem under fredagen för att ta reda på vilket djur som orsakat attackerna.
– Det syns väldigt tydligt på skadorna, säger han.

Ingemar Parck jobbar metodiskt och är van att undersöka många olika typer av döda djur. I ungefär sju år tid har han jobbat med att besikta djur på Länstyrelsen.

Ingemar Parck jobbar metodiskt och är van att undersöka många olika typer av döda djur. I ungefär sju år tid har han jobbat med att besikta djur på Länstyrelsen.

Foto: Angelica Säfvenberg

Mariefred2024-11-15 16:05

Nyheten i korthet

  • Tre dovhjortar hittades döda vid Gripsholms slott i Mariefred, vilket ledde till misstankar om att lo eller varg kunde vara ansvariga för attackerna.
  • Ingemar Parck från Länsstyrelsen Södermanland undersökte de döda djuren och kunde konstatera att det var räv som låg bakom attackerna.
  • Trots att det är ovanligt att rävar attackerar dovhjortar så sent på säsongen, kunde Parck bekräfta att räv var ansvarig baserat på de typiska skadorna på dovhjortarna.

Tre döda dovhjortar har i veckan hittats i Hjorthagen vid Gripsholms slott i Mariefred. Eftersom det fanns misstankar om att lo eller varg låg bakom attacken skickades länsstyrelsen ut för att kontrollera djurkropparna. 

Under fredagen genomfördes besiktningen på två av de döda dovhjortskalvarna.

– Jag brukar oftast kunna konstatera direkt vilket djur som orsakat skadorna, säger Ingemar Parck från Länsstyrelsen Södermanland.

Med bil tar vi oss till ett område där mat vanligtvis brukar delas ut till dovhjortarna inne i naturreservatet. När vi kommer fram är det många dovhjortar som är nyfikna på vad det är som händer.

Därefter plockar Ingemar Parck fram ett bord från bilen och den första dovhjorten läggs upp för att undersökas inne i en stor röd lada.

– Jag arbetar efter uteslutningsmetoden. Man behöver flå djuret först för att kunna se vilka skador det rör sig om, säger han.

undefined
Ingemar Parck, besiktningaman på Länstyrelsen Södermanland, undesökte två av kungens döda dovhjortar vid Gripsholms slott. Med bil tog vi oss från utkanten av natureservatet till ett område där kropparna förvarats under tiden.

I tystnad börjar han först med att dokumentera dovhjortskalven innan han stegvis går igenom hela djuret. Under tiden får lära oss mer om hur olika typer av djur kan orsakat skador.

– Det är massa små märken på skinnet, vilket är väldigt typiskt när räv har dödat.

Men för att vara helt säker på det så undersöks även den andra djurkroppen som saknar huvud.

undefined
Innan Ingemar Parck ska börja flå djuret så måste han dokumentera dem med en skylt som visar vilken individ det rör sig om.
undefined
I naturreservatet finns det i dagsläget ett 100-tal dovhjortar. Området omfattar cirka 60 hektar.

– Det är väldigt ovanligt att det skulle vara ett annat djur som ligger bakom den attacken, men jag måste undersöka den också för att vara helt säker, säger han.

Varför undersöks då inte den tredje dovhjorten som hittades?

– Den hittades i måndags och de andra två hittades i torsdags. Det fanns inte mycket kvar av den heller och eftersom det har gått längre tid så kommer den inte att kontrolleras.

undefined
Efter att djuren flåtts läggs de ut på marken för att Ingemar Parck tydligt ska kunna se tydligare exakt vad det är som har orsakat skadorna.

Efter att båda dovhjortarna undersökts i ungefär en och en halv timme kan Ingemar Parck konstatera att det är räv som ligger bakom attackerna.

– Det brukar inte ske så här sent på säsongen att rävar attackerar dovhjortar, även fast det såklart förekommer annars. De brukar kunna ta med sig hela huvuden till grytet, säger han.

Hur stor var chansen att det skulle vara varg som låg bakom attackerna?

– Det skulle vara väldigt ovanligt eftersom det är inhägnat med stängsel runt naturreservatet, så det trodde jag faktiskt inte från början. Men man kan aldrig vara helt säker så det är därför viktigt att undersöka.

Karta: Gripsholms Hjorthage Naturreservat (Hjorthagen)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!