Under två månader har det vankats en annan typ av lunch i biohuset i Mariefred. Morötter och rödbetor är visserligen inte några okända råvaror, det är snarare mängden rätter som har stuckit ut. Det är också Den nära matens vänners syfte att lyfta närproducerad mat – men då gäller det också att veta vad man kan göra med den.
– Tahin är detsamma som sesampasta, men om man ska tänka lokalproducerat så kan man byta ut den till pumpapasta, säger Ulla Troëng, som gick igenom recepten med de sju deltagarna och bestämde vem som skulle laga vad.
Efter en kvart var deltagarna på benen och började hacka och riva på var sina skärbrädor.
– Det är härligt att få en bredd i vad man kan göra, att det finns så mycket att göra med morötter och rödbetor. Det hade jag inte kunnat snappa upp på något annat sätt, säger Filippa Freed, som med framgång har lagat rätterna till sina barn där hemma.
Även Jaya Roos har fått tips och idéer på hur man kan använda grönsakerna fullt ut.
– Det är ett annat tänk som man kan använda hela tiden. När man pressar morötter till juice går det att ta tillvara resterna till bröd, säger hon.
Mellan kniv och rivjärn kom deltagarna in på alternativa sötningsmedel, som dadlar och fikon. Och att det kan vara en idé att bredda grönsakslandet där hemma.
– Det ska jag göra. Det ger hopp om framtiden att kunna leva på sitt eget odlade, säger Margaretha Fahlqvist.
En bit därifrån stod Gunnel Vrethem, som även höll i en övning à la mindfulness före måltiden. Hon var i full färd med att köra kikärtor, vitlök, och kokta rödbetor med mera i en matberedare. En stund senare var en skål med rödbetshummus klar.
– De här färgerna blir så fina som tillbehör, det blir en förhöjning av smak och upplevelse. Det skulle vara så lätt att bli vegan eller vegetarian, säger Gunnel Vrethem.
Inför kursen har Ulla Troëng lagat mat och testat recept varje vecka. Slutresultatet blev 60 olika rätter, och det finns naturligtvis mer man kan laga.
– En del har inte funkat och då har jag fått förkasta det. Rätterna måste också fungera med varandra, vi har till exempel haft soppa varje gång förutom den här gången.
Bie Seipel, som arrangerar kursen tillsammans med Ulla Troëng, lovar att det blir mer av matlagning och kurser.
– Efter sommaren forstätter vi med kål och lök, säger Bie Seipel.
– Tomater finns det också jättemycket att göra av då. Jag brukar göra tomatkross som jag klarar mig på en hel vinter, avslutar Ulla Troëng.