Hemligt staket ska dra blickarna till sig

Med över tre miljoner kronor garanterade kan duon Fredrik Åström och Cathrine Ohliw, som styr upp det minst sagt historiska staketprojektet vid Gripsholms värdshus, trycka på startknappen. Tidningen har träffat två andra viktiga kuggar i sammanhanget, konstnären Johan Patricny och verkstadsägaren Ronnie Bergvall.

Mariefredskonstnären Johan Patricnys nuvarande uppdrag är att färdigställa ett porträtt av Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor. Efter nyår ska han måla historiska motiv till staketet vid Gripsholms värdshus.

Mariefredskonstnären Johan Patricnys nuvarande uppdrag är att färdigställa ett porträtt av Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor. Efter nyår ska han måla historiska motiv till staketet vid Gripsholms värdshus.

Foto: Lars Kilström

Mariefred2022-12-22 11:48

– Vi ska göra sammanlagt 70 motiv. Runt 60 av dem är redan spikade, säger Johan Patricny.

Mariefredsbon är bekant med Fredrik Åström som driver Svenska kulturpärlor och Gripsholms värdshus, vilket ju delvis ska omges av ett staket med historiska händelser från 1500-talet och framåt.

Det är Mariefreds bidrag till uppmärksammandet av att det gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i grannstaden.

Jim Sjöberg, lokalhistoriker, och Herman Lindqvist, presentation överflödig, är involverade i arbetet med att ta fram motiven.

– I januari måste vi komma igång med vårt arbete. Vi är sex stycken konstnärer som engagerats, och motiven kommer att lottas ut. Det är upp till oss att tolka motiven, säger Johan Patricny.

När vi träffas dagarna före jul befinner han sig hemma hos Fredrik Åström och färdigställer ett en meter högt porträtt.

– Det ska hänga på värdshuset, berättar modellen Fredrik Åström.

På sitt cv har Johan Patricny bland annat porträtt av Fredrik Reinfeldt, Laila Freivalds och Bodil Jönsson. Det sistnämnda hänger på Gripsholms slott.

– Bilderna som vi målar till staketet görs i A3-storlek. Sedan skannar vi in dem och Ronnie Bergvall kan ta över, berättar Johan Patricny.

undefined
Ronnie Bergvall: "Det är trevligt att göra saker som syns i hemkommunen." Här visar han upp en kopia av den minnesgåva som delades ut på näringslivsdagen 2022. Bergvall är en minst sagt viktig kugge, såväl ekonomiskt som praktiskt, när konstnärsstaketet i Mariefred uppförs till nationaldagsfirandet 6 juni.

Ronnie Bergvall har sitt verkstadsföretag i Malmby söder om Strängnäs.

Tidningen beger sig dit för att få höra lite mer om hans roll i projektet.

– Jag tycker det är kul att jobba i team, när många är inblandade, säger Ronnie Bergvall.

När folk frågar, vad brukar du säga att du arbetar med?

– Jag driver en mekanisk verkstad med inriktning på plåt.

Inne i en stor datoriserad laserskärare kommer delarna till staketet i Mariefred att framställas i corteneplåt.

– I slutet av mars eller början av april när teckningarna börjar rulla in kan vi börja. Sen vi får lägga några månader på arbetet. Jag gjorde ett testmotiv i höstas, det tog 25 timmar. 

Känner du tidspress?

– Nej, som företagare är jag vid att jobba extra. 13-timmarsdagar är ingen ovanlighet. Vi är tre personer som arbetar här.

undefined
"Det tog 25 timmar att framställa testmotivet", berättar Ronnie Bergvall.

Ronnie Bergvall gillar att framställa produkter som syns i den kommunen där han bor och verkar.

– Det alltid kul att se saker på hemmaplan som vi gjort här, konstaterar Ronnie Bergvall som på kommunens uppdrag framställde minnesgåvor till näringslivsdagen i höstas.

Corteneplåtarna rostar snabbt men den processen stannar av, varpå rosten utgör skydd och ger motiven en speciell prägel.

– Detta är ett roligt projekt och arbete. Jag gillar hela processen, säger Ronnie Bergvall, vars företag är en av huvudsponsorerna.

undefined
Fredrik Åström och Cathrine Ohliw förevigade framför Gripsholms värdshus där dagarna snart är räknade för det gröna, tämligen väderbitna, staketet.

Varje plåt är två meter lång och över en meter hög. Tillsammans ska de ersätta det nuvarande staket vid värdshuset. 

– Motiven kommer successvit att sättas upp under våren. Vi ska ha någon form av skydd så att ingen tjuvtittar. Avtäckningen sker på kvällen den 6 juni och då blir det även galamiddag på värdshuset för de närmast inblandade, säger Fredrik Åström.

– I dagsläget har vi över 50 sponsorer, exklusive privatpersoner, tillägger han.

Cathrine Ohliw som håller koll på det ekonomiska har nyligen presenterat projektet i en 13 minuter lång video på hemsidan Sverige 500 år.

– Av 4 850 000 har vi fått in 3 150 000, chansen att teckna olika typer av sponsorpaket finns kvar, säger hon.

Konstnärsstaketet

Svenska Kulturpärlor (där Gripsholms värdshus ingår) är initiativtagare till projektet Sverige 500 år. I projektet skildras historiska händelser i Sveriges, Strängnäs, Mariefreds och även Åkers styckebruks historia som skett de senaste 500 åren i form av 70 konstverk. Konstverken skapar tillsammans ett 140 meter långt konstnärsstaket i centrala Mariefred i anslutning till Gripsholms värdshus med utsikt över Gripsholms Slott.

Källa: Sverige 500 år.

Karta: Gripsholms Värdshus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!