Att det inte fanns el eller rinnande vatten avskräckte inte Jacob Ker Lamb, 35, och Linda Kotar, 33, på visningen för snart två år sedan. De – hon inredningsarkitekt som gillar byggnadsvård och snickeri, han kock med odlingsintresse och visioner om självhushållning – såg potentialen. Ett rött hus mellan skog och ängar på Hedlandet. Med ett litet soldattorp och en stor lada. Stora ytor som, efter röjning, skulle kunna uppfylla drömmar.
– Jag har alltid längtat efter att ha en egen plats på jorden, att bygga upp en liten gård med odlingar och djur överallt, säger Jacob Ker Lamb.
Idén om att göra något annat efter 15 år som kock – varav flertalet på höga positioner på välrenommerade restauranger både i Stockholm och utomlands – hade också börjat växa fram.
– Det är ofta så långa dagar att kroppen inte hinner vila ordentligt på natten, samtidigt som huvudet går på högvarv. Jobbet hade fyllt hela min tillvaro i många år. Det tar ut sin rätt, säger han som jobbat i köket på bland Spritmuseum, Café Nizza och senast lyxhotellet Ett hem.
Viljan att fortsätta utvecklas, att inte stagnera och bara förvalta, bidrog också till beslutet att säga upp sig från det sistnämnda stället, ungefär ett år efter husköpet.
– För att lära mig hantverket har jag i alla år systematiskt betat mig igenom de olika delarna av branschen. Bageri, konditori, animaliskt protein, grönsaker... Jag är långt ifrån fullärd, men jag sökte nästa steg.
Som kock hade Jacob Ker Lamb fyllts av förundran över grönsakerna han köpt in från Skilleby trädgård, en biodynamisk grönsaksodling i Järna. Godare, bättre och finare än något annat han hittat – och för att förstå hur det är möjligt att få fram sådana grödor började han, parallellt med jobbet, praktisera där en dag i veckan.
Det var smygstarten inför livsskiftet som snart skulle komma. När han så tog av sig förklädet och la sina knivar på hyllan, erbjöds han att jobba heltid i odlingarna.
– Det var en dröm att få vara hos Frida och Martin, säger Jacob Ker Lamb med adress till Frida Thörn och Martin Fellkvist som startade Skilleby trädgård 2001.
– Det finns en skepticism mot biodynamisk odling, och det kan jag till viss del förstå, men ibland också en helt onödig ilska. Förenklat går det ut på att skapa mer liv i och på jorden.
Inom den biodynamiska odlingen ses gården som en enhet, ett kretslopp där foder, gödsel och kompost utgör omistliga och oersättliga delar. För att bli certifierad av Demeter, den internationella stämpeln för biodynamisk odling, ska också olika preparat tillföras jorden och komposten enligt antroposofen Rudolf Steiners lära.
– Det som det brukar bli liv om är humuspreparatet, säger Jacob Ker Lamb.
Det framställs genom att ett kohorn fyllt med kogödsel grävs ner i komposten över vintern. Innehållet rörs sedan ut i vatten – helst sjö- eller regnvatten, i virvlar åt båda håll i en hel timme – och droppas över jorden som ska odlas. Tarm, skalle och urinblåsa är andra djurorgan som används för att framställa olika preparat.
– Jag kan och förstår inte allt, men jag känner inte att jag behöver det heller. Det räcker med att jag ser skillnaden på resultatet. Det är inte farligt. Och det blir bättre grönsaker, punkt.
Jacob Ker Lamb gräver inte ner några kohorn i sin egen kompost hemma på Hedlandet. Men tanken om ett eget kretslopp och målet att skapa mer liv är principer han strävar efter.
– Var och varannan dag upptäcker jag nya arter som har hittat en fristad här. Det är en fröjd. Det ger mening.
Ett stenkast från Skilleby trädgård i Järna ligger Skillebyholm, biodynamiskt utbildningscentrum sedan 1974. Biodynamiken har dock till stor del skalats bort från den utbildning som Jacob Ker Lamb påbörjade i våras – en tvåårig yrkeshögskoleutbildning till trädgårdsmästare, genom samarbetet med Campus Telge.
Ekologi och entreprenörskap är inriktningen, och Jacob Ker Lamb ser framför sig att matlagningen och grönsaksodlingen så småningom ska smälta samman till en verksamhet i Mariefredstrakten.
– Tänk att få skapa en lokal knutpunkt, inte en lyxrestaurang på något vis utan något för alla oss som bor här i trakten. Där trädgård, odling, mat, djur och hantverk kan mötas. Det finns så många spännande människor häromkring som är skitduktiga på det de gör.