Jacob Ker Lamb skapar plats för mer liv i ett annat hem

Som kock på högsta nivå häpnade Jacob Ker Lamb över de perfekta grönsakerna som hamnade under hans kniv. Efter att ha sagt upp sig, och flyttat från huvudstaden till Hedlandet, lär han sig nu att odla dem. Om hans nästa dröm slår in, så kan vi som bor i Mariefredstrakten få ta del av både hans matlagning och grönsaksodling.

Jacob Ker Lamb är kocken som sa upp sig för att utbilda sig till trädgårdsmästare. I samband med den nya kursen i livet flyttade han och sambon Linda Kotar till Hedlandet, där de tillsammans bygger upp ett småbruk med odling och djur.

Jacob Ker Lamb är kocken som sa upp sig för att utbilda sig till trädgårdsmästare. I samband med den nya kursen i livet flyttade han och sambon Linda Kotar till Hedlandet, där de tillsammans bygger upp ett småbruk med odling och djur.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2024-07-27 07:20

Nyheten i korthet

  • Jacob Ker Lamb, en tidigare kock på hög nivå, har bytt karriär för att bli en biodynamisk odlare på Hedlandet.
  • Ker Lamb och hans partner, inredningsarkitekt Linda Kotar, flyttade till huset på Hedlandet efter att ha varit på en första visning där för två år sedan. De såg potentialen att omvandla huset till en egen liten gård med odlingar och djur.
  • Ker Lamb hoppas att hans odlingsintresse och matlagning kommer att smälta samman till en verksamhet i Mariefredstrakten, och skapa en lokal knutpunkt där trädgård, mat, djur och hantverk kan mötas.

Att det inte fanns el eller rinnande vatten avskräckte inte Jacob Ker Lamb, 35, och Linda Kotar, 33, på visningen för snart två år sedan. De – hon inredningsarkitekt som gillar byggnadsvård och snickeri, han kock med odlingsintresse och visioner om självhushållning – såg potentialen. Ett rött hus mellan skog och ängar på Hedlandet. Med ett litet soldattorp och en stor lada. Stora ytor som, efter röjning, skulle kunna uppfylla drömmar.

– Jag har alltid längtat efter att ha en egen plats på jorden, att bygga upp en liten gård med odlingar och djur överallt, säger Jacob Ker Lamb.

Idén om att göra något annat efter 15 år som kock – varav flertalet på höga positioner på välrenommerade restauranger både i Stockholm och utomlands – hade också börjat växa fram.

– Det är ofta så långa dagar att kroppen inte hinner vila ordentligt på natten, samtidigt som huvudet går på högvarv. Jobbet hade fyllt hela min tillvaro i många år. Det tar ut sin rätt, säger han som jobbat i köket på bland Spritmuseum, Café Nizza och senast lyxhotellet Ett hem.

undefined
Lokförare Bergfälts jätteärt, som den gamla sockerärtssorten heter, måste få högre växtstöd nästa år, konstaterar Jacob Ker Lamb. Trots ärtans namn var han inte beredd på dess växtkraft.

Viljan att fortsätta utvecklas, att inte stagnera och bara förvalta, bidrog också till beslutet att säga upp sig från det sistnämnda stället, ungefär ett år efter husköpet.

– För att lära mig hantverket har jag i alla år systematiskt betat mig igenom de olika delarna av branschen. Bageri, konditori, animaliskt protein, grönsaker... Jag är långt ifrån fullärd, men jag sökte nästa steg.

undefined
Om någon dag eller två ska bondbönorna skördas. I det senaste avsnittet av podden Jordkommissionen var Jacob Ker Lamb inbjuden gäst, och tipsade då om att grilla baljorna hela och sedan pilla ut bönorna.
undefined
Jacob Ker Lamb har planer på att någon gång bygga upp en "kompoststation" bakom ladan, med olika sorters komposter samlade på ett ställe.

Som kock hade Jacob Ker Lamb fyllts av förundran över grönsakerna han köpt in från Skilleby trädgård, en biodynamisk grönsaksodling i Järna. Godare, bättre och finare än något annat han hittat – och för att förstå hur det är möjligt att få fram sådana grödor började han, parallellt med jobbet, praktisera där en dag i veckan.

Det var smygstarten inför livsskiftet som snart skulle komma. När han så tog av sig förklädet och la sina knivar på hyllan, erbjöds han att jobba heltid i odlingarna.

– Det var en dröm att få vara hos Frida och Martin, säger Jacob Ker Lamb med adress till Frida Thörn och Martin Fellkvist som startade Skilleby trädgård 2001.

– Det finns en skepticism mot biodynamisk odling, och det kan jag till viss del förstå, men ibland också en helt onödig ilska. Förenklat går det ut på att skapa mer liv i och på jorden.

undefined
På fjolårets kompost odlas pumpor. Komposten kommer framöver att återföras till odlingsbäddarna i Jacob Ker Lambs köksträdgård, som försetts med högt stängsel för att hålla vilt utanför.

Inom den biodynamiska odlingen ses gården som en enhet, ett kretslopp där foder, gödsel och kompost utgör omistliga och oersättliga delar. För att bli certifierad av Demeter, den internationella stämpeln för biodynamisk odling, ska också olika preparat tillföras jorden och komposten enligt antroposofen Rudolf Steiners lära.

– Det som det brukar bli liv om är humuspreparatet, säger Jacob Ker Lamb.

Det framställs genom att ett kohorn fyllt med kogödsel grävs ner i komposten över vintern. Innehållet rörs sedan ut i vatten – helst sjö- eller regnvatten, i virvlar åt båda håll i en hel timme – och droppas över jorden som ska odlas. Tarm, skalle och urinblåsa är andra djurorgan som används för att framställa olika preparat.

– Jag kan och förstår inte allt, men jag känner inte att jag behöver det heller. Det räcker med att jag ser skillnaden på resultatet. Det är inte farligt. Och det blir bättre grönsaker, punkt.

undefined
Jacob Ker Lamb kommer närmast från kockjobbet på lyxhotellet Ett hems restaurang. Innan dess har han bland annat startat och drivit Café Nizza, och jobbat i Spritmuseums kök.
undefined
Tomater av olika sorter odlas på friland. Tunnelväxthuset som tidigare har varit deras plast togs av vädrets makter i vintras.

Jacob Ker Lamb gräver inte ner några kohorn i sin egen kompost hemma på Hedlandet. Men tanken om ett eget kretslopp och målet att skapa mer liv är principer han strävar efter.

– Var och varannan dag upptäcker jag nya arter som har hittat en fristad här. Det är en fröjd. Det ger mening.

undefined
Dessa vitlökar har skördats och ligger nu på tork för att bli utsäde. Vitlöksklyftor sätts i jord sent på hösten. De ska rota sig under hösten men sedan få sin vintervila, då de förbereder sig för att klyfta sig och växa kommande vår.

Ett stenkast från Skilleby trädgård i Järna ligger Skillebyholm, biodynamiskt utbildningscentrum sedan 1974. Biodynamiken har dock till stor del skalats bort från den utbildning som Jacob Ker Lamb påbörjade i våras – en tvåårig yrkeshögskoleutbildning till trädgårdsmästare, genom samarbetet med Campus Telge.

Ekologi och entreprenörskap är inriktningen, och Jacob Ker Lamb ser framför sig att matlagningen och grönsaksodlingen så småningom ska smälta samman till en verksamhet i Mariefredstrakten.

– Tänk att få skapa en lokal knutpunkt, inte en lyxrestaurang på något vis utan något för alla oss som bor här i trakten. Där trädgård, odling, mat, djur och hantverk kan mötas. Det finns så många spännande människor häromkring som är skitduktiga på det de gör.

undefined
Odlingsbäddarna grävdes i ordning när de först anlades, men därefter har Jacob Ker Lamb tillämpat en grävfri odlingsprincip i kombination med så kallad täckodling. Detta för att inte störa mikrolivet i jorden.
Så kan du skapa mer liv

Jacob Ker Lamb tipsar om sätt för att öka den biologiska mångfalden i trädgården:

• Få in öppet vatten i trädgården.

• Klipp inte all gräsmatta, klipp mönster eller spara öar av högre växtlighet.

• Borra djupa hål, minst 15 centimeter, i träkubbar och -klabbar i olika storlekar, som kan staplas i vackra formationer.

• Bygg en mur eller skapa högar av sten.

• Välj blommor som gillas av pollinerare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!