Inga halvfabrikat i elevernas restaurang

All skolmat lagas från grunden, utom möjligen korv. På matsedeln står franska ord. – Det här är en riktig restaurang, ingen skolmatsal, säger nytillträdde kökschefen Jacob Andersson i Gripsholmsskolans kök.

Foto:

Mariefred2015-01-20 06:00

Eleverna har börjat att äta lunch i matsalen på Gripsholmsskolan när tidningen gör sitt besök. Just den här dagen består varmrätten av pannbiff med löksky, kokt potatis och rårörda lingon. Pannbiffarna, 600 stycken, tog fem timmar att göra.

– Det här blir äppelkräm till mellis på måndag, säger Jacob Andersson, som står och rör i en stor gryta inne i köket.

Han har precis blivit varm i kläderna på sitt nya jobb. Sedan vårterminens start lagar han och de fyra kollegorna all mat till skolans 307 barn och 40-talet anställda. De gör frukost, lunch och mellanmål samt bakar brödet själva. Vid lunchen finns alltid ett vegetariskt alternativ och soppa. Halvfabrikat används inte.

– Mitt jobb är att laga riktig mat, inte att öppna kartonger. Vi ska se till att barnen äter bra och jag försöker att vara mycket ute i matsalen, det är det roligaste. Barnen pratar mycket om mat och har många frågor, säger Jacob Andersson och skrattar.

Vad frågar de?

– "Är det du som är den nya kocken?" De undrar vad det är i maten och berättar om sina önskemål.

Tidigare köptes maten in från en cateringfirma som höll till i köket på Gripsholmsskolan. Nyordningen, med ett eget matlag, har Gripsholmsskolan planerat för länge. När Jacob Andersson tillträdde i december fick han börja med en veckas besök på Fornuddens skola i Tyresö. Där har matlaget med kocken Gösta Rik i spetsen fått matbranschens Oscar, Arlas guldko, i kategorin matglädje.

– Det är en av de bästa, vi vill jobba som dem, och göra allt från grunden. Det blir också billigare än att köpa in, säger Jacob Andersson, som har jobbat i snart 20 år i restaurangbranschen, bland annat på Gripsholms värdshus.

Cirka 30 procent av maten är ekologisk på Gripsholmsskolan, men målsättningen är att öka till 50–70 procent. Köttet är svenskt, kycklingen närproducerad och all fisk MSC-märkt, en certifiering för hållbart fiske. Att läsa matsedeln blir också en övning i franska.

– Jag kör med franska ord, kokt fisk blir pocherad fisk. Barnen får fråga om de undrar, säger Jacob Andersson menande.

Ute i matsalen brinner ljusen i en kandelaber i mitten på bordet där alla tar sig mat. Även på matborden brinner ljus och borden är också dekorerade med rosa rosor. Nils Bojestig har precis ätit upp. Den gröna lappen, som är uppsatt på väggen vid bordet, indikerar att det är okej att gå ut på rast.

Har du märkt någon skillnad på maten?

– Den har blivit godare. Det är mer barnmat, lasagne, och så. Jag gillar soppa bäst, säger Nils Bojestig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om