Inga översvämningar noterade efter högvatten

Mälarens vatten var högre än på många år – men fastigheter tycks ha klarat sig undan översvämningar. "Det är mer dramatiskt vid skyfall", säger samhällsbyggnadsstrategen Mikael Rojek.

Så här såg det ut i Nabbviken i Strängnäs den 16 december, ett par dagar innan vattenståndet i Mälaren var som högst. Fastigheter i kommunen tycks dock ha klarat sig undan översvämningsskador.

Så här såg det ut i Nabbviken i Strängnäs den 16 december, ett par dagar innan vattenståndet i Mälaren var som högst. Fastigheter i kommunen tycks dock ha klarat sig undan översvämningsskador.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2020-01-10 11:58

I slutet av året steg Mälarens vattenyta till långt över det normala. Den 17 december gick SMHI ut med en klass 1-varning för högt vattenstånd i sjön, med översvämmade bryggor och småbåtshamnar som förmodad följd.

Och så blev det på sina håll i Mälardalen. I Strängnäs kommun ställde vattnet till med problem framför allt i Mariefred, berättar Mikael Rojek som arbetar som samhällsbyggnadsstrateg vid Strängnäs kommun:

– De gamla delarna av Mariefred ligger lågt. Det kom vatten in i Sjöparken och upp på Strandvägen. Tekniska kontoret var där och satte ut koner så att bilar kunde ta sig fram. Även kring Hamnplan stod det vatten. Bilar som kör genom pölarna tar ju med sig en del vatten på gatorna, och när det frös på före jul så blev det isigt på sina håll så att vi fick salta lite extra.

Någon fara för fastigheter förelåg inte, enligt Rojek, som inte har nåtts av några rapporter om vatten i källare eller liknande.

– De stora översvämningarna vi har haft i Mariefred tidigare har berott på plötsliga och kraftiga regn, när vattnet som kommer uppifrån inte hinner rinna undan ut i Mälaren. I det här fallet har det handlat om en relativt långsam höjning av sjön. Det är mer dramatiskt vid sådana skyfall, säger han.

SMHI:s klass 1-varning höll i sig till den 26 december, efter att tappningen av Mälarens vatten genom damm- och slussluckor i Stockholm och Södertälje hade ökats. Som högst var vattnet vid ett antal tillfällen mellan kvällen den 19 och morgonen den 22 december.

– Det högsta avlästa värdet är 1,265 meter, berättar Gustav Carlsson, vakthavande meterolog vid SMHI, vilket är drygt 40 centimeter över medelnivån.

Gränsen för klass 1-varning för högt vattenstånd i Mälaren är 1,24 meter i höjdsystemet RH 2000. Den gränsen passerades den 18 december – men SMHI, som såg mer regn i sina prognoser, utfärdade varningen redan den 17 december.

– Vid översvämningar så ligger det på fastighetsägarna att valla in och skydda sina hus. Men det ska inte behöva hända vid Mälaren, det är en reglerad sjö med slussar som öppnas vid en viss höjd, säger Mikael Rojek.

Den pågående ombyggnaden av Slussen i Stockholm ska göra det möjligt att öka avtappningen av vatten ur Mälaren till Saltsjön – från dagens 800 till 2 000 kubikmeter vatten per sekund.

Karta: Sjöparken, Mariefred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!